11. DJEČIJI FESTIVAL

Džejla Ramović oduševila mališane u Zenici na dječijem festivalu

Za 11. izdanje festivala pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program koji uključuje koncert bh. umjetnice Džejle Ramović

U Gradskoj areni u Zenici. Anadolija

Anadolija

14.5.2024

U Gradskoj areni u Zenici održan je 11. tradicionalni Dječiji festival u organizaciji Instituta ”Yunus Emre”, a učestvovalo je više od 6.000 mališana iz više desetina bosanskohercegovačkih gradova, javlja Anadolija.

 11. dječiji festival

Tradicionalni 11. dječiji festival u Zanici okupio je hiljade mališana iz gotovo svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Za 11. izdanje festivala pripremljen je bogat kulturno-umjetnički program koji uključuje koncert bh. umjetnice Džejle Ramović, balkanske i turske narodne igre, izvedbe dječijih pjesama i recitacija, te dodjelu nagrada i priznanja.

Dječiji festival je finalni program godišnjih aktivnosti organizovanih u sklopu projekta "Moj izbor je turski" koji Institut "Yunus Emre" provodi u BiH od školske 2011/2012. godine. Tim povodom su danas u zeničku Arenu doputovala djeca iz gradova širom Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnji Dječiji festival održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turkiye, Ministarstva omladine i sporta Turkiye i Ambasade Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini.

Program je počeo intoniranjem državnih himni Bosne i Hercegovine i Turske.

Tokom programa uručene su nagrade učenicima koji su bili najuspješniji u takmičenjima koje organizuje Institut "Yunus Emre". Riječ je o takmičenjima u crtanju, turskom jeziku, takmičenju za najbolji likovni rad i drugim kategorijama. Nagrade su uručili ambasador Republike Turkiye u BiH Sadik Babur Girgin, te brojni predstavnici turskih institucija i organizacija koje djeluju u BiH.

Trajno prijateljstvo BiH i Turske

Zamjenik ministra za mlade i sport Turkiye Enes Eminoglu pozdravio je prisutne u ime turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i svih građana i mališana iz svoje zemlje.

“Dobro znamo koliko su jake bratske i prijateljske veze BiH i Turkiye i zato ćemo ih još više ojačati i povećati u budućnosti kroz sve naše institucije i oblike saradnje”, rekao je Eminoglu.

Poručio je da su Turkiye i Bosna i Hercegovina bratske zemlje, kako u prošlosti tako danas i u budućnosti.

Zamjenik predsjednika Instituta “Yunus Emre” Abdullah Kutalmis Yalcin je kazao kako ovaj institut danas djeluje u 70 zemalja širom svijeta, a onaj s centrom u Sarajevu je jedan od najboljih primjera kada se radi o organizaciji aktivnosti iz oblasti kulture.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić je kazao kako Dječiji festival u Zenicu i ovaj dio Bosne i Hercegovine donosi najpozitivniju energiju.

- Mladi su naša budućnost i to nije samo fraza - poručio je kantonalni premijer zahvalivši vlastima i građanima prijateljske Turske na podršci BiH.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović se također obratio prisutnim i zahvalio organizatorima što se ovako velika manifestacija već godinama održava upravo u njegovom gradu.

- Zahvalni smo svima koji doprinose našoj djeci da savladaju nove vještine, posebno kada se radi o učenju stranih jezika, jer svaki od njih otvara nova vrata u svijet - kazao je Kasumović.

Džejla Ramović oduševila mališane 

Organizatori Dječijeg festivala i ove godine su pripremili bogat kulturni i zabavni program za učenike i goste festivala.

Pravi spektakl nastupio je kada se na sceni pojavila bosanskohercegovačka pjevačica Džejla Ramović, koja je zabavljala prisutne.

Institut "Yunus Emre" tradicionalno već godinama organizuje Dječiji festival u okviru programa "Moj izbor je turski". Turski jezik se izučava kao izborni predmet u državnim školama širom Bosne i Hercegovine od školske 2011/12. godine. Projekat je počeo s 1.100 učenika u školskoj 2011/12. godini, a broj učenika je konstantno rastao. Do danas je više od 20.000 učenika imalo priliku da uči turski jezik u školama u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.