NE SLAŽU SE S IZVJEŠTAJEM

Advokati Novalića, Solaka i Hodžića ljuti na Šmita, poslali pismo

Advokati navode da u dijelu Izvještaja u kojem se govori o predmetu "Respiratori" navedene optužbe po kojima su osuđeni, ali i one po kojima nisu

Armin Durgut / PIXSELL

N. H.

15.5.2024

Fadil Novalić, bivši premijer FBiH, Fahrudin Solak, bivši direktor FUCZ i direktor preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić su poslali demantij na dio Izvještaja visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. 

Njihovi advokati navode da u dijelu Izvještaja u kojem se govori o predmetu "Respiratori" navedene optužbe po kojima su osuđeni, ali i one po kojima nisu. 

- U dijelu svog izvještaja pod naslovom "Okončanje afere Respiratori" navodite da je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo prvostepenu presudu u tom predmetu i da su optuženi osuđeni na kazne zatvora. U stavu 171. svog izvještaja navodite da su "optužbe protiv Novalića, Solaka i Hodžića uključivale udruživanje radi činjenja raznih krivičnih djela vezanih za zloupotrebu ovlasti, primanje nagrade ili drugih pogodnosti za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih isprava" i sl. U suštini, navodite optužbe po kojima su suđeni, ali ne i po kojima su osuđeni - kazali su advokati.

Pismo advokata osuđenih u predmetu "Respiratori". Avaz

Podcrtano je da su svi optuženi oslobođeni za krivično djelo "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela" i djela koja su im s tim u vezi stavljana na teret.

- Oslobođeni su za optužbe koje navodite u svom izvještaju. Osuđeni su za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja kako je propisano entitetskim zakonom Federacije BiH. Navođenjem samo podataka da su Novalić, Solak i Hodžić osuđeni, a zatim ukazivanje na djela za koja su se teretili, ali bez navođenja da su za ta djela oslobođeni i istovremeno osuđeni za krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, pri čemu se npr. Fikret Hodžić nikada za to dejelo nije ni teretio, čitalac koji nije upoznat sa temom može biti doveden u zabludu da su osuđeni za Udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a na koji način se kreira polutačna informacija - naveli su u nastavku.

Advokati trojice osuđenih u predmetu "Respiratori" su uputili molbu visokom predstavniku da u svoj izvještaju unese "tačne i potpune informacije".

Navode da to podrazumijeva da su oni podnijeli apelacije Ustavnom sudu BiH.

- U vjeri da ćete postupiti na način koji osigurava tačno i potpuno informisanje UN-a o pitanjima koja su sadržana u Vašem izvještaju, molimo vas da izvršite navedene ispravke - napisali su advokati presuđenih u predmetu "Repiratori".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.