SUD BIH

Ključo: Tužilaštvo traži pet godina zatvora za ratovanje u Siriji

Od svjedoka koji su otišli s njim smo dobili saznanja da je prešao granicu Turske i Sirije i priključio se vojnoj jedinici ‘Ahmed Asafa’

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Birn

El. T. / BIRN

15.5.2024

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi zatražilo kaznu zatvora od pet godina i produženje pritvora Vildanu Ključi, optuženom za učešće na stranim ratištima, uz obrazloženje da nije sarađivao s pravosudnim institucijama.

Uhapšen na sarajevskom aerodrom

Tužilac Dubravko Čampara je rekao kako smatra da je Tužilaštvo van razumne sumnje dokazalo da je Ključo počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret. Čampara je podsjetio da se Ključo u oktobru prošle godine vratio s putnim listom iz Turske u BiH, kada je uhapšen na sarajevskom aerodromu i od tada se nalazi u pritvoru, piše detektor.ba.

- Tužilaštvo dugi niz godina vodi istragu s obzirom da smo dobili informacije da je napustio BiH i otišao da ratuje u Siriju. Tokom izvođenja dokaza i saslušanja svjedoka, utvrdili smo da je on otišao u Siriju 2012. godine. Od svjedoka koji su otišli s njim smo dobili saznanja da je prešao granicu Turske i Sirije i priključio se vojnoj jedinici ‘Ahmed Asafa’, koja pripada oslobodilačkoj vojsci Sirije - rekao je Čampara.

On je pojasnio da je tokom postupka došlo do izmjene optužnice, prema kojoj se Ključo tereti za “protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama”.

Svjedoci Tužilaštva BiH koji su otišli s njim na ratište su se vratili, uvidjevši da to nije Islamska država, a on je jedini ostao u Siriji, dodao je Čampara. Naveo je da se tokom 2016. godine Ključo dopisivao s nekim od svjedoka te raspitivao koju bi kaznu zatvora dobio, svjestan da je počinio krivično djelo, objasnio je Čampara.

Sporazum 

- Mi smo njemu ponudili sporazum o priznanju krivice i kaznu zatvora u trajanju od tri godine, kao i svim povratnicima sa sirijskog ratišta, ali on to nije prihvatio. Nije sarađivao s Tužilaštvom i policijskim agencijama, nije poštovao Sudsko vijeće, ignorisao je Sud, što pokazuje da je radikaliziran. Nismo našli nijednu olakšavajuću okolnost - rekao je Čampara i dodao da je Ključo “jedan od prvih koji je otišao, a jedan od zadnjih koji se vratio“ iz Sirije.

Ključo je, prema prvobitnoj optužnici, boravio na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice “Ahmed Asafa” na teritoriji koju je kontrolisao takozvani ISIL, koji su Ujedinjene nacije proglasile terorističkom organizacijom. Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.

Branilac Senad Bilić je na početku ročišta rekao da je optuženi “odlučio da ne daje odbranu“, te će završnu riječ iznijeti na narednom ročištu, 21. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.