IZVRŠNI DIREKTOR IPI-JA

Maroević: BiH ima veoma hrabre novinare koji rade u teškom okruženju

U Sarajevu će se održati godišnji Svjetski kongres Međunarodnog instituta za štampu i fesitval medijskih inovacija

Izvršni direktor IPI-ja Frane Maroević. Micky Kroell/OSCE

Z. K.

16.5.2024

Od 22. do 24. maja Sarajevo će biti domaćini godišnjeg Svjetskog kongresa Međunarodnog instituta za štampu (IPI) i festivala medijskih inovacija, koji će okupiti novinare, urednike i izdavače iz cijelog svijeta. Tema kongresa je „Vođenje kroz krize – Novinarstvo na prekretnici“.

Jaki i hrabri

Izvršni direktor IPI-ja Frane Maroević za "Fokus.ba" pojasnio je šta se može očekivati od predstojećeg kongresa te je kazao kako uz sve izazove, danas Bosna i Hercegovina i dalje ima jake i hrabre novinare koji svakodnevno objavljuju reportaže o kriminalu i korupciji izazivajući institucije da obavljaju svoj posao.

Kako je dodao već imaju rekordan odziv od skoro 400 učesnika i govornika iz cijelog svijeta, a kao razlog okupljanja naveo je zajedničko ispitivanje uloge medija u suočavanju s velikim problemima i krizama našeg vremena. 

Naveo je da su na kongres pozvali i palestinskog novinara Waela Al-Dahdouha, koji je bio šef Al-Jazeerinog ureda u Gazi, da predstavi stanje na terenu. Al-Dahdouha je u izraelskom napadu ranjen, a ubijen mu je sin, također novinar, supruga, dvije kćerke i unuk.

Dva dana

Tokom ova dva dana razgovarat će se o ulozi medija u rješavanju kriza poput klimatskih promjena, ekonomske nejednakosti, rata i geopolitičkih sukoba, humanitarnih borbi, širenju dezinformacija i intenzivnoj polarizaciji koje prijete globalnom prosperitetu.

- Uprkos teškoćama i problemima u Bosni i Hercegovini, vjerujem da svijet može mnogo naučiti iz postratne tranzicije ove zemlje. Način na koji je Bosna i Hercegovina, nakon tako groznog i okrutnog rata, krenula ka obnovi i izgradnji institucija je gotovo bez presedana. Sjećajući se strašne uloge propagandnih medija u raspirivanju mržnje i ratnih strahota, moramo priznati ogromnu pozitivnu ulogu koju je regulacija medijskog prostora imala nakon rata — nešto što je malo zemalja uspjelo postići.

Uz sve izazove, danas Bosna i Hercegovina i dalje ima jake i hrabre novinare koji svakodnevno objavljuju reportaže o kriminalu i korupciji izazivajući institucije da obavljaju svoj posao. Važno je istaknuti i pružiti im podršku.

Također je važno razmotriti pitanja poput promjena u izvještavanju iz ratnih zona, pogoršanja sigurnosnih uslova za novinare, uloge novinara danas kada ljudi mogu slati informacije putem socijalnih medija i mnoga druga pitanja - kazao je Maroević za "Fokus.ba", a onda poručio: 

- Sve u svemu, novinari rade u teškom okruženju i lošim uvjetima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.