SARAJEVO

Počela sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj se glasa o poduzetničkoj infrastrukturi

Prijedloge zakona o poduzetničkoj infrastrukturi i poticanju razvoja male privrede već je usvojio Predstavnički dom

Parlament FBiH. Fena

FENA

16.5.2024

 Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH počeli su zasjedanje, trebali bi glasati o zakonima kojima se uređuje poduzetnička infrastruktura u Federaciji BiH, potiče razvoj male privrede, uvodi neradna nedjelja, te reguliše djelatnost psihologa.

Prijedloge zakona o poduzetničkoj infrastrukturi i poticanju razvoja male privrede već je usvojio Predstavnički dom. Na osnovu toga, ako delegati odobre ova dva zakonska rješenja bit će omogućeno da osmog dana od objave u Službenim novinama FBiH stupe na snagu.

Poduzetnička infrastruktura

Zakonom o poduzetničkoj infrastrukturi po prvi put se u Federaciji uspostavlja zakonski okvir svih vidova poduzetničke infrastrukture. Namjera je da sistem poduzetničke infrastrukture čine poduzetničke zone, poduzetničke potporne institucije, tehnološki-poduzetnički centri i slobodne zone.

Cilj zakona o poticanju razvoja male privrede je stvaranje poslovnog okruženja koje će povoljno uticati na stvaranje novih i razvoj postojećih subjekata male privrede, te njihovo stabilno i uspješno poslovanje.

Ako Dom naroda prihvati nacrte zakona o unutrašnjoj trgovini, djelatnosti psihologa, te o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, bit će omogućeno da se upute u javnu raspravu, a potom izrade prijedlozi ovih zakonskih rješenja.

Nacrtom zakona o unutrašnjoj trgovini predviđa se da se radnici u trgovini konačno približe tome da imaju neradnu nedjelju, dok se nacrtom o djelatnosti psihologa prvi put uređuje ova sistemski do sada neuređena oblast.

Zakon o kontroli cijena

Kroz izmjene i dopune Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova želi se približiti kraju agonija stanara koji nemaju pravo na otkup nacionaliziranih stanova te im je ugroženo pravo na krov nad glavom.

Također, delegati će se izjašnjavati i o predloženim izmjenama i dopunama tri zakona, Zakona o kontroli cijena, Zakona o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH i Zakona o radu.

Očekuje se i usvajanje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021. – 2027. godina, te prihvatanje zaduženja za Drugi projekat podrške zapošljavanja i projekt Gradski prijevoz u Sarajevu – B.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.