VAŽNE TEME

Izvještavanje medija o temi 'Žene, mir i bezbjednost' u fokusu konferencije u Banjoj Luci

Ovo je je samo jedna od prvih radionica jer slijede slične i u Federaciji BiH

Sa radionice u Banjoj Luci. Fena

FENA

16.5.2024

Osnaživanje novinara/ki i kreatora/ki sadržaja za izvještavanje o implementaciji agende "Žene, mir i bezbjednost“, tema je održane radionice u Banjoj Luci, a u okviru projekta koji u BiH zajedno provode tri agencije Ujedinjenih nacija.

Zamjenica predstavnika UNFPA u BiH Marina Riđić kaže da je riječ o projektu koji je finansiran od Fonda za izgradnju mira generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, a u BiH se provodi projekat "Žene vode na putu mira i sigurnosti u Bosni i Hercegovini” koji zajednički implementiraju UN Women, IOM, UNFPA, u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

Važan segment

- Važan segment tog projekta je osvještavanje ili pozicioniranje žena u medijskom prostoru kao onih koje rade na izgradnji mira, ali često nevidljive u vojsci, policiji, inspektoratu, a upravo su one često te osobe koje prve daju podršku onima koji su preživjeli nasilje, a to su najčešće djevojčice, djevojke i žene – objašnjava Riđić.

S tim u vezi, kako kaže, namjera je da se s medijskim kućama i fakultetima u BiH, u kontekstu profesionalnog i medijskog etičkog kodeksa, a posebno u svjetlu digitalnog medija, dodatno osnaže sami novinari i novinarke.

- Odnosno da razumiju koja je moć u njihovim rukama, kako oni donose priču na neki novi način, kako je približavaju onima koji donose odluke i kako mogu da pozitivno izmijene sistem pružanja podrške, kako žrtvi tako i onoj što je preživjela nasilje - navodi Riđić.

Ovo je je samo jedna od prvih radionica jer slijede slične i u Federaciji BiH, takođe u saradnji s medijskim kućama i fakultetima.

– Na kraju ćemo spojiti studente, odnosno te mlade ljude, buduće novinare, i već sadašnje kreatore medijskog sadržaja i s njima probati da organizujemo neku vrstu medijskog haba gdje ćemo inovativnim načinima kroz neke nove priče govoriti o nasilju i borbi protiv nasilja koje je rodno zasnovano i koje se najčešće dešava nad djevojkama i ženama – zaključila je Riđić.

Na konferenciji su aktivno učestvovali studenti treće godine žurnalistike sa Fakulteta političkih nauka u Banjoj Luci i novinari koji imaju višegodišnje iskustvo u radu.

Profesorica Fakulteta političkih nauka Unverziteta u Banjoj Luci Anđela Kuprešanin Vukelić imala je prezentaciju o tehnikama izvještavanja o ranjivim grupama, uključujući žene koje su preživjele nasilje. Ona je rekla da su studenti žurnalistike analizirali nekoliko medija u Republici Srpskoj o načinu izvještavanja o nasilju, te da su primijetili da je izvještavanje predstavlja zapravo ciničnu eksploataciju ljudske patnje i to posebno mediji sa digitalnim platformama.

Smjernice dostupne

Majda Prljača, službenica za odnose sa javnošću u UNFPA BiH, prezentovala je Smjernice za izvještavanje o digitalnom nasilju koji predstavlja praktičan vodič za novinare i medije. Smjernice su dostupne na web stranici UNFPA.

Slađana Kovačević i Ljiljana Trifković, novinarke RTRS, u čijim prostorijama je juče poslijepodne i održana konferencija, govorile su o stvaranju priča sa smislom, odnosno uvjerljvih priča koje pojačavaju glasove žena u postkonfliktnim okruženjima.

Na koferenciji je prisustvovala i pomoćnica ministra porodice, omladine i sporta RS Jelena Kurtović koja je rekla da se od ukupnog broja počinjenih krivičnih djela u RS 12,5 posto odnosi na nasilje u porodici, a da je više od 90 posto slučajeva u pitanju nasilje na ženama od strane partnera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.