NESMETAN POČETAK RADA

Centar za osobe s teškoćama 'Buđenje' u Goraždu uskoro počinje s radom

Zakon se nalazi u parlamentarnoj proceduri u formi nacrta a do njegovog konačnog usvajanja i sama ustanova morat će ispuniti određene uslove

Sa sastanka u Goraždu. Fena

FENA

16.5.2024

Stvaranje uslova za nesmetani početak rada JU Edukacijsko-rehabilitacioni centar za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju Grada Goražda ”Buđenje” te obezbjeđenje stručnog kadra, povod su sastanka gradonačelnika Goražda Ernesta Imamovića i njegovih saradnika s članovima UO ove ustanove te direktorima Zavoda za zdravstveno osiguranje BPK-a Goražde Salemom Halilovićem i Doma zdravlja "Dr. Isak Samokovlija” Goražde Edinom Čengićem.

Stručni kadar

Svi prisutni izrazili su spremnost da podrže rad novoosnovane ustanove koja će biti smještena u zgradi pored Srednje tehničke škole u Goraždu, u ulici Zaima Imamovića.

Vršilac dužnosti direktora Centra “Buđenje” Merima Jašarević pojasnila je da je tokom sastanka između ostalog razgovarano o mogućnostima za finansiranje stručnog kadra ove ustanove uz napomenu da su ohrabreni pozitivnom reakcijom direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK Salema Halilovića koji je iskazao spremnost da učestvuje u finansiranju, do usvajanja Zakona o socijalnim uslugama na nivou Federacije BiH.

- Zakon se nalazi u parlamentarnoj proceduri u formi nacrta a do njegovog konačnog usvajanja i sama ustanova morat će ispuniti određene uslove što podrazumijeva i dobijanje licence za rad, da bi mogla ući u proces finansiranja s federalnog nivoa, a uz to po standarima mora biti opremljen prostor i obezbijeđen stručni kadar - pojasnila je Jašarević.

Dodala je da će se prema najavama uskoro krenuti u renoviranje objekta Grada Goražda koji je i osnivač ove ustanove, kako bi se stvorili uslovi za početak administrativnog rada, dok se, prema procjenama, rad s korisnicima usluga očekuje tek početkom jeseni.

- Nas u Gradskoj upravi raduje da privodimo kraju aktivnosti koje će omogućiti više učenja, igre i druženja djeci, mladim, ali i odrasim osobama s teškoćama u razvoju i tako doprinijeti njihovom kvalitetnijem životu. Na taj način odajemo poštovanje i podršku i njhovim porodicama - kazao je gradonačelnik Imamović.

Raspisivanje konkursa

U opremanje ove ustanove za početak će biti uloženo oko 80.000 KM. U međuvremenu slijedi obezbjeđenje neophodnog stručnog kadra te raspisivanje konkursa za izbor direktora što su preduslovi za konkretan početak rada ustanove na čije otvaranje čeka oko 50 porodica s djecom sa poteškoćama u razvoju.

Gradsko vijeće Goražde je na vanrednoj sjednici krajem prošle godine usvojilo Odluku o osnivanju Javne ustanove Edukacijsko-rehabilitacioni centar za djecu, mlade i odrasle osobe s teškoćama u razvoju Grada Goražda ”Buđenje”. Time su Goražde i Ljubuški za sada jedina dva grada u FBiH koji osnivaju ustanovu tog tipa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.