TRAŽE PODRŠKU CENTRALA

SDP, NiP, DF i Naprijed žele imati zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice

Navodi se kako je razlog što žele svog kandidata mnogo, a jedan od njih je da je Hamdija Fejzić, SDA-ov kandidat, na političkoj sceni već 30 godina

Muhamed Avdić. Screenshot

E. Ć.

17.5.2024

Stranke SDP, NiP, DF i Naprijed pozvale su su stranke u Sarajevu da podrže Muhameda Avdića kao zajedničkog kandidata za načelnika Općine Srebrenica.

- Obraćamo Vam se potpuno svjesni uloga i znajući da nijedna odluka koja se nađe pred Vama neće biti laka. Ali, nakon što je SDA Srebrenica, odlučila da izigravajući pregovarački proces u kojem smo svi trebali učestvovati, svog kandidata za načelnika Srebrenice podmetne pod nezavisnog i kandiduje Hamdiju Fejzića, mi odbijamo da podržimo njegovu kandidaturu - navodi se u upućenom dopisu.

Navodi se kako je razlog što žele svog kandidata mnogo, a jedan od njih je da je Hamdija Fejzić, SDA-ov kandidat, na političkoj sceni već 30 godina.

Proglašeni izdajnicima od SDA

- Znamo da ne pretjerujemo kada kažemo da nam kao zajednici prijeti potpuni nestanak na ovom području. Mi smo jedna druga i nova generacija. Mi smo potomci onih koji su preživjeli genocid ili su pokopani u Potočarima ili još uvijek tražimo posmrtne ostatke roditelja. Nismo uradili ništa da zaslužimo sudbinu koja nas može zadesiti. Nismo zaslužili da još četiri godine života bacimo pod noge ljudima i politici koji su odavno izgubili i kredibilitet i legitmitet - naveli su.

Istakli su kako "imaju pravo i obavezu da konačno preuzmu odgovornost za sudbinu svoje zajednice i grada".

- Imamo snage za to i znamo šta su naši zajednički problemi. Imamo i svog, zajedničkog, kandidata i spremni smo odbraniti i obrazložiti njegovu kandidaturu. Svjesni smo pritiska kojem ste izloženi, naročito kakvom, neprincipijelnom, pritisku možete biti izloženi na temi Srebrenice. 

Nema nikoga od Vas i od nas ko u jednom trenutku nije bio proglašen izdajnikom od strane SDA. Ako na kraju Vaša odluka bude drugačija, mi ćemo se povinovati. Ali, morate znati unaprijed da Hamdija Fejzić nije kandidat koji može dobiti izbore i nije čovjek koji može voditi općinu Srebrenica - poručeno je u dopisu.

Ko je Muhamed Avdić

Dopis su potpisali Ahmo Mehmedović iz OO SDP Srebrenica, Sejdalija Suljić iz OO NiP Srebrenica, Nedib Smajić iz stranke Naprijed Srebrenica i Hamdija Gušić iz OO DF Srebrenica.

Inače, Muhamed Avdić (43) je prije agresije na BiH živio u Osmačama. 

U martu 1993. je otišao u Tuzlu, a Fakultet kriminalističkih nauka završio je u Sarajevu, potom se 2008. vratio u Srebrenicu. Oženjen je i otac tri sina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.