NEOPHODNO PODUZETI MJERE

Vlada FBiH kontra Tužilaštva: Munjić ostaje u FUP-u, šta je pisao tužilac Kulenović Nikšiću i Isaku

Zanimljivo je da Vlada, umjesto da suspendira Munjića koji je prije mjesec hapšen u akciji Crna kravata 2, istom produžila mandat

Vahidin Munjić. Armin Durgut/PIXSELL

Miralem  Aščić

18.5.2024

Vlade FBiH produžila je danas na dodatna tri mjeseca mandat Vahidinu Munjiću na čelu Federalne uprave policije. Odluka je donesena jednoglasno. Zanimljivo je da je Vlada, umjesto da suspendira Munjića koji je prije mjesec hapšen u akciji Crna kravata 2, istom produžila mandat.

Tužilaštvo itekako prati ovaj slučaj.

Naime, državni tužilac Sanjin Kulenović, kako smo i pisali, obavijestio je Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova – Federalno ministarstvo unutarnjih poslova o tome da je Tužilaštvo donijelo interni akt odnosno "Naredbu o provođenju istrage protiv direktora Federalne uprave policije Vahidina Munjića, komandanta Specijalne policijske jedinice u Federalnoj upravi policije Mustafu Selmanovića i tri policijska službenika u Federalnoj upravi policije Emira Druškića, Adina Ćatića i Senada Kadića."

Zakon je jasan

Kulenović je naveo da je neophodno da FUP poduzme odgovarajuće mjere u skladu s važećim zakonskim propisima, "kako bi se istraga u cijelosti mogla provesti nesmetano i efikasno, posebno ukazujući na činjenicu da Vahidin Munjić i Mustafa Selmanović obavljaju rukovodeće poslove.

No, umjesto suspenzije, FMUP je odlučio odgovoriti Tužilaštvu a danas, iako je i ambasada SAD utvrdila da je neprihvatljivo da se osumnjičeni dužnosnici ne suspendiraju, istima da nova šansa.

Međutim, zakon je jasan.

Bez obzira što su uhapšeni Munjić i Selmanović pušteni na slobodu, a Sud utvrdio nepostojanje osnovane sumnje, sam postupak Tužilaštva i istraga ove institucije dovoljan su razlog za privremenu suspenziju.

Naime, Zakon o policijskim službenicima FBiH je jasan. U članu 112 jasno stoji:

- Policijski službenik može da bude privremeno suspendovan sa zadataka i dužnosti koje obavlja ili suspendovan iz policijskog organa ako je protiv njega pokrenut krivični ili disciplinski postupak i ako se, uzimajući u obzir prirodu krivičnog djela ili prirodu teže povrede službene dužnosti kao i okolnosti pod kojima je počinjeno krivično djelo, odnosno teža povreda službene dužnosti, može osnovano vjerovati da bi se inače štetilo interesima službe ili internom postupku.

Okončanja postupaka

Rukovodilac je odgovoran za donošenje odluke o privremenoj suspenziji u skladu sa stavom 1. ovog člana.

Suspenzija policijskog službenika određena u skladu sa stavom 1. ovog člana može trajati do okončanja disciplinskog ili krivičnog postupk

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.