UOČI POLASKA U NJUJORK

Bećirović i Delmas: Hvala prijateljskoj Francuskoj i predsjedniku Macronu na podršci rezoluciji

Bećirović je zahvalio na podršci Republike Francuske i predsjednika Emanuela Makrona za usvajanje rezolucije o 11. julu

Bećirović i Delmas. Fena

FENA

20.5.2024

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uoči polaska u Njujork jutros je razgovarao s ambasadorom Republike Francuske u BiH Françoisom Delmasom.

Bećirović je zahvalio na podršci Republike Francuske i predsjednika Emanuela Makrona za usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. On je naglasio da Bosna i Hercegovina veoma cijeni da je Francuska kosponzor rezolucije o Srebrenici i da je predsjednik Macron u svom javnom istupu prošlog mjeseca jasno rekao da će Francuska podržati rezoluciju.

Predsjednik Republike Francuske Emanuel Makron je rekao da će Francuska zauvijek pamtiti patnje kroz koje je Bosna i Hercegovina prošla tokom rata 90-ih godina, a posebno genocid u Srebrenici iz jula 1995., kojeg je opisao kao najmračniji trenutak kojeg je Evropa vidjela od završetka Drugog svjetskog rata. Hvala Francuskoj i predsjedniku Macronu na podršci našoj zemlji i usvajanju rezolucije o Srebrenici, kojom se iskazuje solidarnost s porodicama žrtava genocida u Srebrenici i pokazuje posvećenost pravdi i istini, rekao je Bećirović.

Također, zahvalio je i na principijelnoj i kontinuiranoj podršci koju Francuska pruža Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO.

Iskazujući podršku evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine, ambasador Delmas je rekao da će Francuska, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastaviti podržavati nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Nakon razgovora s ambasadorom Francuske Françoisom Delmasom, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović odlazi u New York kako bi nastavio s intenzivnim aktivnostima s ciljem usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.