USPJEH

Dionice kompanije ’Adriatic Metals’ na Londonskoj berzi

U njihovom vlasništvu nalazi se i bh. kompanija „Eastern Mining“

Bošnjaković: Nova faza rasta. M. Dakić

Piše: Ml. Dakić / Avaz.ba

25.12.2019

Dionice britanske kompanije „Adriatic Metals“ (ADT1), u čijem se vlasništvu nalazi i bh. kompanija „Eastern Mining“, od petka su dostupne za trgovinu na London Stock Exchange berzi vrijednosnih papira.

 Do sada se već godinu i po ovim dionicama moglo trgovati na australskoj ASX berzi vrijednosnih papira.

Generalni direktor kompanije „Eastern Mining“ Miloš Bošnjaković istakao je posebno zadovoljstvo ovim novim poslovnim korakom koji će investitorima u Evropi približiti projekt ''Vareš'', koji je, prema njegovim riječima, jedna od najuzbudljivijih priča o rudarskom razvoju u Evropi.

- Ovaj novitet će podsticati interes naše postojeće baze evropskih investitora i omogućiti sudjelovanje novih u našoj priči. Novi investitori moći će podržati našu kompaniju u novoj fazi rasta, a sve dok promičemo projekt ''Vareš'' prema proizvodnji i nastavljamo svoje uporne istraživačke poduhvate - naveo je Bošnjaković.

„Eastern Mining“, kao bh. kompanija koja je u vlasništvu „Adriatic Metals“, koncesionar je za istraživanje i eksploataciju metaličnih ležišta bivšeg rudnika cinka, olova i barita Veovača i depozita Rupice.

Trenutno jedina aktivnost kompanije je projekt ''Vareš'' u BiH. Aktivnosti kompanije su intenzivirane 2017. godine, otkad je isključivo iz sredstava osnivača u ovaj projekt investirano blizu 30 miliona KM.


Prerađivat će 800.000 tona rude godišnje

Fokus aktivnosti za 2020. godinu bit će na geološkim istraživanjima, kako na postojećem koncesionom prostoru tako i na širem regionalnom području, u cilju povećanja potvrđenih rezervi rude i produženju životnog vijeka novog rudnika.  

Otvaranje rudnika i početak proizvodnje planiran je za 2022. Novo postrojenje će prerađivati 800.000 tona rude godišnje i proizvoditi tri vrste koncentrata koji će se slati na daljnju obradu van BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.