PODACI FORBESA

Najbogatija žena na svijetu izgubila sedam milijardi dolara u jednom danu

Petak je bio najgori dan za dionice L’Oreala na Pariškoj berzi od 27. novembra 2008. godine

Betenkort Majers. Facebook

H. J. I.

11.2.2024

Bogatstvo Betenkort Majers (Bettencourt Meyers) i njene porodice palo je za 6,9 milijardi dolara na 91,7 milijardi dolara u petak, te je tako sedamdesetgodišnja milijarderka postala daleko najveći gubitnik među svim milijarderima u petak, prema podacima Forbes liste, koja prati njihovo bogatstvo u realnom vremenu.

Betenkort Majers, koja duguje veliki dio svog bogatstva udjelu svoje porodioce u kozmetičkom gigantu, i dalje je 15. najbogatija osoba na svijetu i daleko najbogatija žena, jer ima 26 milijardi dolara više od druge najbogatije žene, nasljednice Walmarta, Alis Valton (Alice Walton).

Petak je bio najgori dan za dionice L’Oreala na Pariškoj berzi od 27. novembra 2008. godine, prema podacima FactSet-a.

Betenkort Majers unuka osnivača L’Oreala Eugena Šulera (Eugene Schueller) i jedina kćerka bivše najbogatije žene na svijetu, Liliane Betenkort (Bettencourt), na dužnosti je potpredsjednice odbora L’Oreala. L’Oreal je šesta najvrednija kompanija u Evropi prema tržišnoj kapitalizaciji, zaostajući samo iza farmaceutskog giganta koji se proslavio lijekovima za mršavljenje, kompanije Novo Nordisk, prehrambenog titana Nestlé, nizozemskog proizvođača poluprovodničkih čipova ASML-a i francuskih brendova LVMH i Hermés. Podružnice L’Oreala uključuju Kiehl’s, Maybelline i Garnier.

Pad od 9 posto za dionice L’Oreala od početka godine, smanjio je tržišnu kapitalizaciju kompanije za 25 milijardi dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.