MWC SAJAM U BARCELONI

Veselin Jevrosimović: Ekrani, roboti i leteći taksi

Nekadašnja uzrečica „tehnika narodu“ danas bi mogla da bude zamijenjena s „vještačka inteligencija narodu“

MVC sajam u Barceloni. Telegraf.rs

D. R.

16.3.2024

Veselin Jevrosimović pisao je o najjačem utisku sa MWC sajma koji je nedavno održan u Barceloni.

Prije njega, u Las Vegasu je uspješno završen CES 2024, a ova dva skupa na početku svake godine predstave sve najznačajnije tehnološke trendove i inovacije za naredni period.

- Ne moramo da putujemo u Španiju i SAD da bismo saznali šta nas čeka u godini pred nama - dovoljno je da ispratimo vijesti i izvještaje u brojnim medijima koji se bave ovom temom - započeo je.

Vještačka inteligencija napreduje

- Tako smo mogli da saznamo da su ekrani u fokusu većine proizvođača. Vidjeli smo na oba sajma nove vrste savitljivih panela na računarskim ekranima i mobilnim uređajima, uključujući i telefon koji možete da smotate oko ruke i nosite kao narukvicu. Prikazani su televizori i laptop računari s transparentnim displejom koji podsjeća na scene iz naučno-fantastičnih filmova. Sasvim očekivano, vještačka inteligencija ubrzano se useljava u najrazličitije aparate, uz obećanja novih funkcionalnosti postojećih operativnih sistema i aplikacija - navodi.

Nekadašnja uzrečica „tehnika narodu“ danas bi mogla da bude zamijenjena s „vještačka inteligencija narodu“ (jer tehnika je odavno sastavni dio svakog doma i opreme pojedinca).

Gdje je vještačka inteligencija, tu su i roboti. Interesantna su rješenja u kojima roboti mogu da upravljaju drugim pametnim uređajima u kući, ali i da služe kao projektor kada želite da uživate u pokretnim slikama velikog formata.

Veselin Jevrosimović. Telegraf.rs

Inovacije uskoro dolaze

CES je poznat po dijelu posvećenom automobilskoj industriji, uključujući električna i vozila bez vozača, ali i prototipe letećih automobila budućnosti. Na suprotnoj strani dimenzione skale su mali nosivi uređaji poput pametnog prstena i drugih vrsta nakita. Između su pametni dušeci koji brinu o vašem zdravlju i jastuk povezan s aplikacijom za borbu protiv hrkanja.

Neke od opisanih inovacija moći ćemo da vidimo u prodavnicama već tokom narednih mjeseci. Ostale čekaju dodatna unapređenja i pristupačnije komponente kako bi mogle da uđu u masovnu upotrebu. Naravno, ima i rješenja koja će ostati na nivou. To ne znači da su nastala uzalud – naprotiv.

Svaki takav prototip je platforma za ispitivanje ideja i koncepata, a njihovi pojedini elementi naći će svoje mjesto u nekim novim uređajima koje ćemo možda imati priliku da vidimo na sajmovima u 2025. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.