SUKOBI NA BLISKOM ISTOKU

Evropske berze pale nakon izraelskog napada na Iran

Zbog toga su trenutno u minusu i američki terminski indeksi, više od 0,7 posto, što najavljuje daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu

Evropske berze. Anadolija

D. R.

19.4.2024

Cijene dionica na evropskim berzama naglo su pale, a kako se navodi ulagači se plaše eskalacije sukoba na Bliskom istoku nakon što je Izrael ispalio nekoliko projektila na Iran.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je u 9.30 sati u minusu 0.6 posto.

Zatim je londonski FTSE indeks oslabio 0.45 posto, na 7.840 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1.033 posto, na 17.655 bodova, a pariški CAC 0.69 posto, na 7.968 bodova.

Napad Irana na Izrael

I na azijskim su berzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9.30 sati u minusu oko 1.5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks potonuo 2,7 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0.3 i 1.6 posto. Rano jutros ti su indeksi bili i dublje u minusu, neposredno nakon vijesti da su izraelski projektili u četvrtak kasno navečer pogodili iranski grad Isfahan.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da su se eksplozije mogle čuti u blizini zračne luke i da je aktiviran sistem protuzračne obrane. 

Strah od eskalacije sukoba

No, ulagači se plaše eskalacije sukoba.

- Vidimo masivno povlačenje iz rizičnijih investicija. Tržišta se plaše da je ovo početak lanca osvetničkih udara, što bi moglo izazvati veliku nestabilnost na Bliskom istoku - kaže Khoon Goh, analitičar u australskoj ANZ banci.

Zbog toga su trenutno u minusu i američki terminski indeksi, više od 0,7 posto, što najavljuje daljnji pad cijena dionica na Wall Streetu u petak poslijepodne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.