KRIMINAL

Trpio batine u ćeliji dok su mu reketirali majku i rodicu

Ranije privođenje Edina Smajića

Piše: Dž. BULBUL

16.7.2018

U Općinskom sudu Sarajevo Edin Smajić osuđen je na dvije i po godine zatvora, Elvir Javorovac na godinu i tri mjeseca te Enis Kozić na 11 mjeseci zbog reketiranja zatvorenika Z. B. u Kazneno-popravnom zavodu „Miljacka“. Oni su od sredine aprila pa do 12. juna 2017. godine u više navrata, prijeteći i fizički maltretirajući, iznudili 4.000 KM od Z. B., njegove majke B. B. i rodice D. R.

Razgovori s govornice 

Smajić je boravio u istoj ćeliji sa Z. B., gdje ga je udarao šakama, prisiljavajući ga da s telefonskih govornica KPZ-a nazove svoju majku B. B. i rodicu D. R. i kaže da zbog njegove sigurnosti predaju određene svote novca osobama koje ih budu kontaktirale.  Smajić je kasnije dao papirić s brojem telefona osoba koje njih dvije trebaju kontaktirati. 

 Potom je optuženi s govornica KPZ-a kontaktirao Elvira Javorovca i Enisa Kozića kako bi im dao upute na koji način i od koga trebaju preuzeti novac. Čak je Javorovcu slao pisma. U toku aprila i maja 2017. godine u dva navrata optuženi su se dovezli Peugeotom, koji koristi Javorovac, na parking tržnog centra „Suša“ u Visokom, gdje su im prvi put B. B. i D. R. predale 2.000 KM i oružje. Drugi put, na isti način, B. B. je predala Javorovcu i Koziću 1.200 KM. Nakon nekoliko dana D. R. Je u blizini „Energopetrolove“ benzinske pumpe u Vogošći predala Javorovcu 800 KM. 

Davao upute

Međutim, tu nije bio kraj torturi. Početkom juna 2017. godine Smajić je ponovo pretukao Z. B. u ćeliji i natjerao ga da ponovo kontaktira majku i rodicu kako bi opet dale novac Javorovcu i Koziću. Ovaj put 3.000 KM, koje su morale predati do 9. juna 2017. Smajić je svojim reketašima ponovo dao upute putem telefona i pisma na koji način i od koga da preuzmu novac.

Ovaj put, 12. juna 2017. godine, prikriveni istražitelj putem telefona je dogovorio mjesto primopredaje novca. Na parkingu „Energopetrolove“ pumpe na ulazu u Vogošću predao je Javorovcu 3.000 KM. Nakon toga uslijedilo je hapšenje Javorovca, a ubrzo su otkriveni i ostali optuženi.


KPZ Sarajevo: Višemjesečno reketiranje iza zatvorskih zidina

Policiji poznati odranije

Optuženi su dobro poznati sarajevskoj policiji. Smajiću je pritvor produžen. Javorovac i Kozić branili su se sa slobode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.