KANTONALNI SUD MOSTAR

Cvitanović: Planinić je danas svjedok protiv mene, ja sutra protiv njega

Nakon osmogodišnjeg prekida sutra zakazan glavni pretres u slučaju "Liska park", znanom i kao "Krvavi Bajram u Mostaru"

Cvitanović danas u sudnici. M.Smajkić

Piše: M. Sm.

10.11.2021

Saslušanjem novih svjedoka danas je u Kantonalnom sudu u Mostaru nastavljeno suđenje Josipu Cvitanoviću zvanom Cviki (47) optuženom za ubistvo Marka Radića Make (61), osuđenog ratnog zločinca.

Među njima je bio i Željko Planinić (53), koji je zajedno s Radićem i Cvitanovićem optužen u slučaju poznatom kao „Liska park“ i „Krvavi Bajram u Mostaru“, svojevrsne sudske sage, koja će svoj nastavak nakon osmogodišnjeg prekida dobiti sutra, kada je na Kantonalnom sudu Mostar zakazan glavni pretres.




Poziv od Radića

Planinić je kazao da oštećenog i optuženog poznaje "iz rata", a 9. novembra prošle godine, nešto prije Radićevog ubistva, bio je u šetnji. 

Tokom šetnje, dok se nalazio na šetalištu Bare, ispričao je da ga je telefonski pozvao Radić kazavši da mu je dolazio Cviki te da se s njim sukobio i da ga je udario glavom, upitavši ga može li doći do njega. Planinić mu je rekao da će doći, a nedugo poslije, dok je stigao do hotela "Bevanda" nazvao  ga je, kako je naveo jedan kolega, koji mu je rekao da je Maka ubijen. Ispričao je da je, kada je stigao do zgrade u kojoj je Radić živio, lice mjesta već bilo označeno, a čuo je da policija traga za Cvikijem.

On je kazao i da mu je Radić jednom prilikom spomenuo da Cviki dolazi do njegovog stana i zvoni na interfon, odnosno, da dosađuje njegovoj djeci.



Pitao za broj mobitela

Cvitanović je svjedoka pitao je li tačno da mu  je mjesec prije ubistva, kada ga je pitao za Radićev broj mobitela odgovorio da se njih dvojica ne čuju, što je Planinić potvrdio. Cvitanović je, potom, rekao kako se po tome što je naveo vidi da su se, ipak, čuli. Planinić je na Cvitanovićevo pitanje o tome  je li tačno da je on 1994.godine spasio Radiću život tokom  incidenta u jednom kafiću odgovorio da ne zna.

- On je danas svjedok protiv mene, ja sutra protiv njega - rekao je Cvitanović na kraju, aludirajući na slučaj „Liska park“.



Usmrtili jednu, ranili 23 osobe

Prema optužnici za ovaj slučaj, Radić u svojstvu bivšeg načelnika Policijske uprave u zapadnom dijelu Mostara te Cvitanović, Planinić, Božo Perić i Zlatko Pavlović, kao bivši pripadnici specijalne policije MUP-a HR Herceg-Bosne se terete  da su na Bajram, 10.februara 1997. godine oko 14 sati naoružani pištoljima i palicama napali grupu od više stotina građana bošnjačke nacionalnosti, koji su se, prema prethodno najavljenoj posjeti, kretali u blizini groblja u Liska parku.

Nakon što su ih udarcima pomoću palica pokušali prisiliti da se vrate, počeli su pucati iz pištolja. Zajedničkim pucanjem su usmrtili Šefika Sulejmanovića, a teže i lakše ozlijedili 23 osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.