TURSKA

Po međunarodnoj potjernici uhapšen Milan Vujotić, visokopozicionirani član Kavačkog klana

Vujotić se povezuje sa ubistvom vođe Škaljarskog klana Jovana Vukotića

Vujotić (lijevo): Uhapšen u velikoj akciji turske policije. Vijesti.me

E. Ć. / Vijesti.me

27.9.2022

Podgoričanini Milan Vujotić, visokopozicioniran član Kavačkog klana, uhapšen je prije nekoliko dana nakon velike akcije turske policije, javljaju crnogorske "Vijesti".

Vujotić je jedan od 12 uhapšenih u velikoj akciji turske policije 19. septembra ove godine. Oni se povezuju sa ubistvom vođe Škaljarskog klana Jovana Vukotića.

- Dobili smo potvrdu o hapšenju Vujotića - rekao je sagovornik "Vijesti".

Turski portal "Ajansmanisa" naveo je kako je naknadno uhapšena jedna osoba poslije akcije turske policije u operaciji rasvjetljavanja ubistva Vukotića koji je, podsjetimo, ubijen 8. septembra u Istanbulu.

- Osumnjičenog, čije je saslušanje završeno, pravosudni organi su uhapsili i uputili u zatvor - napisao je turski portal "Ajansmanisa".


Trebao biti prva žrtva u ratu Škaljaraca i Kavčana

Inače, Vujotić je u višegodišnjem krvavom ratu Škaljarskog i Kavačkog klana trebao biti prva žrtva, ali je čudom preživio. Naime, početkom februara 2015. godine, u sred bijela dana aktivirana je eksplozivna naprava ispod njegovog blindiranog Audija A8, podsjećaju "Vijesti".

Kasnije tog dana u podzemnoj garaži na Novom Beogradu ubijen je Goran Radoman, što je predstavilo okidač za rat u kojem je ubijeno najmanje 60 osoba.

Protiv Milana Vujotića raspisana je međunarodna potjernica zbog nekoliko optužnica, koje su u Crnoj Gori podignute protiv njega, a zbog optužbi da je kao član Kavačke grupe organizovao međunarodni šverc narkotika i ubistva.

Specijalno državno tužilastvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv Slobodana Kašćelana (58) i njegove trinaestočlane kriminalne organizacije, među kojima i Vujotića, zbog optužbi da su odgovorni za ubistvo Nikole Stanišića početkom avgusta 2020. godine.

Ime Milana Vujotića našlo se i u optužnici SDT-a zbog tvrdnji da je imao ulogu tokom otmice, a potom i ubistva Milete Radulovića zvanog Kapetan, koji je ubijen 14. oktobra 2020. godine.

Optužnica za to ubistvo podignuta je protiv srbijanskih državljana Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Ratka Živkovića. Na optužnici se nalaze i imena odbjeglog Radoja Zvicera, Dragana Kneževića, Duška Roganovića i Vladimira Vučkovića.


"Lavitese" na SKY aplikaciji

SDT je krajem jula ove godine krivičnom prijavom obuhvatilo 12 osoba, među kojima i Milana Vujotića, zbog sumnje da su organizovali ili bili dio kriminalne grupe, koja je navodno planirala ubistvo Jovana Vukotića, dok se tokom 2020. godine nalazio u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

Krivičnom prijavom obuhvaćeni su i odbjegli vođa kavačke organizacije - Radoje Zvicer ali i Kotoranin Slobodan Kašćelan, koji se nalazi u Istražnom pritvoru. Članovi kriminalne organizacije, kako vjeruje SDT, su i osumnjičeni - Dragan Knežević, Goran Vukčević, Igor Terzić, Stefan Kraljević, Danilo Bakić, Radovan Mujović, Filip Knežević i Ratko Živković.

Protiv Vujotića vodi se i krivični proces u Sloveniji, a tamošnje tužilaštvo je krajem prošle godine protiv njega i još 24 osobe podiglo optužnicu zbog međunarodnog šverca narkotika.

Slovenačka policija i tužilaštvo oktirli su ćeliju kavačkog klana koja je djelovala u toj zemlji, a vjeruje se da su prošvercovali najmanje 790 kilograma kokaina, oružje, ali i iz Ššanije u Beograd prebacili 5,6 miliona eura u kešu. Slovenačke vlasti domogle su se kriptovane komunikacije između više osumnjičenih, koja pokazuje i ko je bio zadužen da za Kavački klan transportuje drogu do Španije, odakle su je dalje švercovali u države Evropske unije.

 Prema tim spisima, Slovenci sumnjiče Podgoričanina Milana Vujotića da je neutvrđenog dana 2018. godine "dopustio" Filipu Vrziću da u Sloveniji osnuje ćeliju kavačkog klana. Vujotić, za kojeg tvrde da je na aplikaciji SKY imao nadimak "Lavitese", pišu crnogorske "Vijesti".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.