VRHOVNI SUD RS

Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Vlasenici

Iz Vrhovnog suda RS su naveli kako je protiv oslobađajuće presude žalbu blagovremeno izjavilo Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu

Vlasenica. BIRN BiH

A. O. / BIRN BiH

30.6.2023

Vrhovni sud RS potvrdio je presudu kojom su Dragiša Tešić i Rajko Lošić oslobođeni optužbi za zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Vlasenice.

Žalba okružnog javnog tužioca u Istočnom Sarajevu odbijena je kao neosnovana i potvrđena je prvostepena presuda Okružnog suda u Istočnom Sarajevu.

Iz Vrhovnog suda RS su naveli kako je protiv oslobađajuće presude žalbu blagovremeno izjavilo Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, s prijedlogom da se presuda ukine i predmet vrati na ponovno odlučivanje ili da se preinači na način da se optuženi proglase krivim.

Na sjednici Vijeća Vrhovnog suda RS republički javni tužilac je izložio žalbu, kojom prilikom je naveo da odustaje od žalbenog osnova, nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te je predložio da se prvostepena presuda ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, odnosno pretresanje.

Potvrđivanje prvostepene presude 

U podnesenim odgovorima na žalbu okružnog javnog tužioca, branioci optuženih su predložili da se žalba okružnog javnog tužioca odbije kao neosnovana i potvrdi prvostepena presuda.

Razmatrajući spis, pobijanu presudu, žalbu i odgovor branilaca optuženih na žalbu tužioca, Vrhovni sud RS je utvrdio da izneseni žalbeni prigovori nisu osnovani.

- Činjenična utvrđenja pobijane presude, suprotno prigovorima iznesenim u žalbi tužioca, prema ocjeni ovog suda, potpuna su i pravilna. Ona su zasnovana na dokazima izvedenim na glavnom pretresu pred prvostepenim sudom, koji su nabrojani u obrazloženju pobijane presude. Takvim pristupom ocjeni izvedenih dokaza izveden je i konačan, a prema ocjeni ovog suda, pravilan zaključak da nema dokaza da su optuženi Dragiša Tešić i Rajko Lošić počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva - navodi se u rješenju Vrhovnog suda RS.

Nije dozvoljena žalba 

i Lošić Tešić su prvostepenom presudom iz decembra 2022. oslobođeni optužbe da su od maja 1993. pa do kraja decembra 1995. godine nečovječno postupali prema ratnim zarobljenicima i civilnim osobama zatvorenim u prostorijama pomoćne zgrade Osnovnog suda u Vlasenici.

Tešić je bio optužen u svojstvu pripadnika Vojske RS, a Lošić – kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti Vlasenica – u svojstvu stražara. Optužnica protiv Tešića je potvrđena u septembru 2016., a protiv Lošića u martu 2019. godine, te su odlukom suda ova dva predmeta spojena.

Protiv ove presude nije dozvoljena žalba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.