"AVAZ" OTKRIVA

Otmica muškarca pokrenula akciju "Pub": Golog ga tukli u stanu, peglom za kosu mu palili uši

Alden Vrabac A. D., kojeg je primorao da mu preda 8.000 eura

Privođenje osumnjičenih. Avaz

2.8.2023

Akcija „Pub“ u Sarajevu pokrenuta je zbog otmice A. D., koji je fizički zlostavljan u stanu na Koševskom Brdu nakon što je bio primoran da preda 8.000 eura. Žrtva je poznavala svog otmičara, a u pitanju su neraščišćeni računi između njih.

Pokušao pobjeći

U akciji su uhapšeni Edin Neretljak, Antonijo Jovanović i Amir Adilović, koji se terete zbog droge, a naknadno je priveden Alden Vrabac. Arno Vojniković i Damir Kustura pušteni su na slobodu jer je Sud utvrdio da njih dvojica nisu učestvovala u premlaćivanju muškarca.

Filmska otmica, prema prijavi žrtve, odvijala se od 24. do 26. jula. Tog 24. jula žrtva je primila poziv da dođe u 21 sat na Bjelave. Tamo ga je dočekao Alden Vrabac, koji je došao u svom BMW-u, a kojim je upravljao Arno Vojniković. Vrabac je prišao A. D., više puta ga udario stisnutom pesnicom u glavu te mu rekao da će on voziti njegov automobil, pa je A. D. sjeo na mjesto suvozača.

Krenuli su prema kući A. D. i tada mu je Vrabac uzeo mobitel i rekao mu da mora dati sve pare koje ima u kući. Oteti A. D. je iz porodične kuće iznio 8.000 eura i predao ih Vrapcu, koji ga je odvezao u unajmljeni stan na Koševskom Brdu. Žrtva je tokom vožnje pokušala pobjeći. Povukao je ručnu kočnicu, istrčao iz vozila, zaustavio prvi automobil i molio ih za pomoć, ali u tome nije uspio, te ga je Alden natjerao da se vrati u vozilo.

U stan na Koševskom Brdu došli su Antonijo Jovanović i Amir Adilović, nakon čega je Antonijo odmah stisnutom pesnicom počeo tući otetog muškarca, a pridružili su mu se Vrabac i Adilović. Napadnuti je pao sa stolice, a oni su ga nastavili udarati nogama.

Nakon toga su ga natjerali da skine odjeću, Antonijo je uzeo nogaru stolice i više puta ga udario u stomak i prepone, a zatim i nogom udario u genitalije. Alden Vrabac je mobitelom snimao kako ga zlostavljaju.

Potom je, kako je A. D. ispričao istražiteljima, Antonijo uzeo peglu za kosu, upalio je i zagrijao, te mu njome spržio oba uha. Za to vrijeme Vrabac je žrtvi držao glavu. Antonijo je potom uzeo mašinicu za šišanje i ošišao ga. Na kauču su sjedili Adilović i još jedan muškarac, a Adilović je žrtvi dobacivao: „Debilu“ i smijao se.


Pripadnici FUP-a upali u stan na Koševskom Brdu. FUP

Prijetnje nožem

Dok su ga tukli, ispitivali su ga je li on Vrapca prijavio policiji.

Nakon što su mu naredili da se obuče, primorali su ga da proguta žutu tabletu za koju se sumnja da je ekstazi. Zatim su ga odvezli u stan Antonija Jovanovića, gdje mu je Alden Vrabac stavljao Antonijevu zmiju u ruke.

Oteti muškarac je prespavao u tom stanu, a Antonijo mu je rekao da pospremi stan. Potom je Alden donio njegov telefon i tražio od A. D. da nazove jednu osobu s namjerom da joj uzmu 50.000 eura.

Nož je držao u predjelu njegove butine govoreći: „Ako samo jednu riječ pogriješiš, izbost ću te“, a sve kako bi ga natjerao da namami tu osobu da preda 50.000 eura.

Vrabac je A. D. zaprijetio da će mu, ako išta pokuša i nekog drugog nazove, „zabiti nož među oči“. Zatim su ponovo otišli u stan na Koševskom Brdu u koji su 26. jula upali pripadnici FUP-a i u njemu zatekli otetog i pretučenog A. D.

Dao novac za kauciju

Istragom je utvrđeno da je Alden Vrabac, koji je zbog nelegalnog prijevoza migranata završio u pritvoru u Hrvatskoj, sumnjao da je A. D. sarađivao s policijom. Vrabac se zadužio 10.000 eura, koliko je morao dati za kauciju.

Navodno je A. D. i muškarcu od kojeg je htio uzeti 50.000 eura zaprijetio da se moraju iseliti iz Sarajeva ukoliko ne predaju novac.

Policija je u stanu na Koševskom Brdu pronašla više tragova koji asociraju na krv. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.