AKCIJA "START"

Detalji s ročišta: Odbrane Elmedina Karišika i Seida Hadžibajrića traže kućni pritvor

Tužilac predlaže još tri mjeseca pritvora za dvojicu osumnjičenih

Hadžibajrić i Karišik. Avaz

7.8.2023

Pred Vijećem Suda BiH, kojim je predsjedavala sutkinja Enida Hadžiomerović, danas je održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH da se za naredna tri mjeseca produži pritvor Seidu Hadžibajriću, sinu Ibrahima Hadžibajrića, i Elmedinu Karišiku, vlasniku firme “Plaza”, uhapšenima u okviru akcije "Start".

Opasnost od bijega

U prijedlogu Tužilaštva kao razlog za produženje pritvora  navedeni su opasnost od bijega i utjecaj na svjedoke i saučesnike.

Tužilac Džermin Pašić je kratko kazao da je u ovoj fazi postupka pritvor jedina mjera koja može osigurati ovaj krivični postupak te da su se tokom istrage pojavile nove činjenice kojima su dopunjeni raniji dokazi.

Karišikov branilac, advokat Mirsad Crnovršanin te braniteljice Seida Hadžibajrića Adna Dobojlić i Senka Nožica detaljno su obrazložili razloge zbog kojih smatraju da treba odbiti prijedlog Tužilaštva i osumnjičenima odrediti najstrožije mjere zabrane, među kojima je kućni pritvor. 

Ukazali su na to da je ovaj prijedlog većinom kopija posljednjeg prijedloga. Branioci su istakli da ne mogu utjecati na Sky kominikaciju te su se fokusirali na posbne pritvorske razloge. Ukazali su na to da osumnjičeni nemaju namjeru bježati, već i dalje sarađivati, jer im je u interesu da se postupak što prije okonča. Također su istakli da u kućnom pritvoru ne mogu utjecati na svjedokinju koja je navedena da bi trebala biti saslušana, kao i da ne mogu utjecati na analize i vještačenja.

Advokat Mirsad Crnovršanin je kazao da su već ranije predali sve notarske ugovore o prodaji nekretnina. On je Sudu dostavio rješenje Vrhovnog suda Federacije BiH kojim je djelimično ukinuto rješenje Kantonalnog suda kojim je Karišikova imovina i firma data na upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom.

Jednom rečenicom spominju Karišika

Crnovršanin je istakao da je Tužilaštvo prezentiralo izjave osumnjičenih uposlenika Općine Stari Grad Sarajevo protiv kojih Tužilaštvo KS vodi istragu, a u njihovim izjavama koje je citirao vidljivo je da samo jednom rečenicom spominju Karišika da su ga upoznali ili vidjeli u općini i ništa više.

Advokatica Adna Dobojlić je istakla da se Seid Hadžibajrić  tereti za eventualne zloupotrebe oca Ibrahima Hadžibajića uz vezi s izdavanjem dozvola za parkiranje i gradnju nekretnina, te da nije navedeno koje krivično djelo mu se stavlja na teret. Istakla je da iz činjeničnog opisa ne proizlazi da je Seid učestvovao u međunarodnoj trgovini drogom niti da je u legalne tokove ubacivao novac od krivičnog djela. Navela je kontradiktornost, odnosno da je navedeno da je takav novac stavljao na raspolaganje grupi, dok se na drugom mjestu navodi da je svoj novac davao.

Identificiranje pripadnika grupe

Dobojlić je napomenula da su svi ugovori marketinške agencije Seida Hadžibajrića u laptopu i da postoji uredna dokumentacija o svim njima, tako da ništa nije fiktivno. Ona je konstatirala da bjanko mjenica na tri miliona ne postoji.

Senka Nožica je ustvrdila da iz svega proizlazi da je Seid počinio nezakonito posredovanje zato što je utjecao na oca.

Tužilac Pašić dodao je da u narednom periodu predstoji identificiranje pripadnika grupe koji su nedostupni organima gonjenja.

U istom predmetu osumnjičeni su medicinska sestra Emina Rogo i Mehmed Dedić, vlasnika kompanije "Arijans" Sarajevo, kojima su ranije određene mjere zabrane.

Sud će naknadno donijeti odluku o pritvoru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.