PRIPADNIK ŠKALJARACA

Turska odbila da izruči državljanina BiH Sanija al Murdu

Postao turski državljanin pa je odbijeno izručenje u Belgiju

Turska ne želi da izruči svoje državljane. Facebook

B. C.

18.8.2023

Državljanin BiH Sani al Murda, jedan od pripadnika crnogorskog "škaljarskog klana", koji se uz Fljamura Sinanaja iz Albanije tereti za šverc 3,2 tone kokaina zaplijenjenog u belgijskoj luci Antverpen, nije izručen Belgiji uprkos zahtjevu koji je ta zemlja uputila Turskoj, jer je, u međuvremenu, postao i turski državljanin.

Belgija raspisala potjernice

Utvrđeno je da u Istanbulu žive jedan od najvećih trgovaca drogom u zemlji, 38-godišnji Sani al Murda iz Bosne i Hercegovine i njegova desna ruka, 48-godišnji Albanac Fljamur Sinanaj, objavio je belgijski "Standard", a prenosi "BirGun".

Belgija je podnijela zahtjev Turskoj za izručenje Al Murde i Sinanaja koje je tražila putem Interpola i za njima raspisala crvene potjernice.

- Međutim, u odgovoru Turske je navedeno da su Al Murda i Sinanaj turski državljani i da neće biti izručeni - objavio je portal iz Istanbula, prenijela je RTCG.

Navodi se da je Al Murda važan za isporuku kokaina iz Latinske Amerike u Evropu i da je jedan od vodećih članova kriminalne organizacije "škaljari" iz Crne Gore.

Vođa "škaljaraca" Jovan Vukotić ubijen je 8. septembra 2022. godine u Istanbulu. Vođe "kavačke" bande, koje su optužene za njegovo ubistvo u Turskoj, također su uhapšeni u Istanbulu, piše portal.

Utočište za svjetske kriminalce

Pojedini turski mediji prenose da slučaj Al Murde pokazuje da se Turska pretvara u utočište za svjetske kriminalce, posebno nakon što je olakšala uslove za sticanje državljanstva.

- Na taj način, čak i ako budu uhvaćeni u Turskoj, međunarodni kriminalci se ne izručuju zemlji u kojoj će im se suditi -  javio je istanbulski "BirGun", prenosi Tanjug.

Kako se navodi, šefovi mafije, umjesto da idu u Dubai, postepeno prelaze u Tursku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.