OBJAVIO MUP RS

Detalji akcije "Tokio": Oduzeto pet vozila, te novac, pištolji, municija, droga

Kada je riječ o automobilima, oduzeti su Golf 7, Volkswagen Polo, Audi RS3, Ford Focus i Škoda Octavia

U okviru ove akcije uhapšen je Mladen Samardžija. MUP RS

Z. K.

12.12.2023

Policijski službenici Uprave za organizirani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, a pod nadzorom Tužilaštva BiH u okviru akcije "Tokio" pronašli su i privremeno oduzeli pet automobila, novac u iznosu od 3.300 eura i 1.800 KM, šest mobilnih telefona, tri pištolja, kao i 189 komada municije različitog kalibra, pišu "Nezavisne novine".

Rokovnici sa zabilješkama

Također, kako je saopćeno iz MUP-a RS, oduzeti su i rokovnici s evidencijama i zabilješkama za koje se sumnja da se odnose na prodaju opojne droge, dva skupocjena ručna sata, bankovne kartice, smeđa biljna materija koja asocira na opojnu drogu hašiš bruto mase 12 grama i drugo.

Kada je riječ o automobilima, oduzeti su Golf 7, Volkswagen Polo, Audi RS3, Ford Focus i Škoda Octavia.

Podsjetimo, u okviru ove akcije uhapšen je Mladen Samardžija, jedan od najtraženijih evropskih bjegunaca, a za njim je Slovenija raspisala međunarodnu potjernicu jer je nedostupan pravosudnim organima te zemlje koji ga potražuju radi vođenja postupka za organizovani kriminal i trgovinu narkoticima. Za ista djela osumnjičen je i u BiH.

Kako je ranije saopćio MUP RS, istraga protiv njega vođena je u saradnji s Tužilaštvom BiH, te je dokumentovano da je Samardžija nakon bjekstva iz Slovenije nastavio da rukovodi organizovanom kriminalnom grupom koja se bavi međunarodnom trgovinom opojnim drogama na području Еvropske unije, BiH, Srbije i Crne Gore.

Oduzet jedan kilogram kokaina

- Istragom je dokumentovan prevoz i prodaja više od 40 kilograma opojne droge kokain i pola kilograma opojne droge heroin. Do sada je oduzet jedan kilogram kokaina, 8.000 KM, 122.580 evra, četiri pištolja, laptop, više mobilnih telefona, manja količina marihuane, 20 komada metaka kalibra 9x19 mm i više vozila - saopćio je MUP RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.