TRI MJESECA U PRITVORU

Detalji s ročišta: Osumnjičeni za ubistvo Osterdala traže kontakt s porodicama u Švedskoj

Branioci Šveđana zatražili mjere zabrane kretanja

Privođenje Šveđana nakon ubistva. Avaz

18.1.2024

Pred vijećem Kantonalnog suda u Sarajevo kojim je predsjedavao sudija Igor Todorović, danas je održano ponovljeno ročište na kojem je razmatran prijedlog za produženje pritvora Abdelu Madžidu el-Oveiti (Majid Oweit), Oliveru Herbertu Peteru i Konardu Tilusu (Tylus), osumnjičenima za ubistvo Harisa Osterdala (Harris Österdahl) u sarajevskom naselju Stup 31. oktobra 2023. godine.

Istraga u završnoj fazi

Kantonalna tužiteljica ostala je kod prijedloga za produženje pritvora od 26. 11. 2023. te da se odbranama uskrati pravo uvida u dokaze o saslušanju svjedoka i zapisnika o prepoznavanju, obzirom da je istraga u završnoj fazi. Tužiteljica je istakla da je Tužilaštvo saglasno da se odbranama omogući uvid u sve ostale dokaze.

Branioci su ostali kod prijedloga da se trojici osumnjičenih Šveđana izreknu mjere zabrane kretanja, te odbaci prijedlog za produženje pritvora.

Advokat Senad Kreho koji zastupa Abdela Madžida, istakao da odbrani ni do danas nije omogućen uvid u nijedan dokaz.

Kreho je naglasio da nije dobijen ni izvod iz kaznene evidencije da je bilo ko od osumnjičenih osuđivan s obzirom da Tužilaštvo navodi da je riječ o organiziranoj grupi. Rekao je da odbrana nema taj dokaz kojim bi osporili tvrdnju da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo.

Uz pomoć tumača za švedski jezik, Madžid se obratio Vijeću, ali su se njegove konstatacije odnosile na tužiteljicu.

Nisam ništa uradio

- Htjeli ste me optužiti za krivična djela ubistva i organiziranu grupu. To nije moguće jer sam ovdje došao 30. oktobra. Osim električnog bicikla ja nisam ništa uradio. Rekli ste da imate videonadzor pa ste sve mogli vidjeti - kazao je Madžid za kojim je Švedska raspisala potjernicu zbog sumnje u umiješanost u ubistvo u toj zemlji.

Advokat Damir Beglerović koji zastupa Olivera Herberta Petera, naveo je da se iz svih radnji koje se stavljaju na teret Peteru, mogu ogledati radnje pomaganja, a ne radnje ubistva i pokušaja ubistva. Jedino što mu se stavlja na teret je da je unajmio stan i da ga je prepoznala osoba koja je najmodavac. Osumnjičen je i za najam bicikla i vozila, a što, kako je rekao branilac, nema veze s ubistvom.

- On niti je bio na licu mjesta niti je bio u vezi s ostalim licima - kazao je Beglerović koji je zatražio da se odbaci prijedlog za pritvor i odrede mjere zabrane napuštanja BiH.

Advokat je ukazao, kako je rekao, na diskriminatorski odnos sudije u predhodnom postupku, u odnosu na Olivera Herberta Petera. Beglerović je kazao da mu i pored pet molbi nije odobreno da po službenoj dužnosti zastupa osumnjičenog.

Klijent diskriminisan

- Sudija neće da donese takvu odluku. Moj klijent je diskriminisan u odnosu na ostalu dvojicu kojima su imenovani branioci po službenoj dužnosti. On je prinuđen da plaća odbranu iako se radi o strancu koji je je tri mjeseca u pritvoru. Očigledno je da su sva njegova prava uskraćena, a sve iz razloga jer se tvrdi da se radi o nekoj grupi „Fokstrot“ za šta nema dokaza u spisu - kazao je Beglerović stekavši da tri mjeseca osumnjičeni nisu uspjeli kontaktirati svoje porodice iz Švedske.

Peter je kazao da se krše njegova prava, te da mu nije omogućen kontakt ni s jednim članom porodice.

Sudija Igor Torodorić je kazao da će sve njihove zahtjeve prenijeti postupajućem sudiji.

I Konard Tilus je zatražio da mu se omogući kontakt s porodicom u Švedskoj, dok je njegov branilac advokat Damir Kočo obrazložio razloge zbog kojih je zatražio da se njegovom klijentu odrede mjere zabrane.

Sud će naknadno donijeti odluku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.