ODBIJEN ZAHTJEV ODBRANE

Suđenje grupi Darka Šarića: Duško Šarić ostaje u pritvoru

Emitovan je i audiosnimak prisluškivanog razgovora koji su pojedini optuženi vodili u jednom restoranu na Zlatiboru

Duško Šarić. Vijesti.me

Z. K.

2.2.2024

Suđenje Darku Šariću i njegovom saradnicima za planiranje ubistva i diskreditaciju svjedoka saradnika u postupku u kom je Šarić pravosnažno osuđen za šverc kokaina nastavljeno je saslušanjem svjedoka Dalibora Ristića.

Grupu Darka Šarića Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti za diskreditaciju Nebojše Joksovića i to zbog toga što Šarićev prethodni plan da se iz osvete ubije Joksović nije uspio.

Cilj je naposljetku bio da Joksović izgubi status svjedoka saradnika tako što bi bio optužen za, kako je tužilaštvo zaključilo, iscenirano planiranje ubistva svog saradnika Gorana Nikolaševića iz Valjeva.

Uvid u fotografije

Jedan od navodnih učesnika u planiranju tog ubistva bio je Dalibor Ristić koji je danas svjedočio. Ristić je u sudu kazao da Nebojšu Joksovića zna s jednog zajedničkog suđenja, ali da se nisu družili, da ga je na sastanak s njim odveo Saša Cvetinović i da su ga pitali da li može da nađe nekog u Bosni da ubije jednog čoveka u Valjevu, jer su znali da je on kako je naveo „bio po ratištima“.

On je, pričao je dalje Dalibor Ristić, prijateljski rekao Niklaševiću da planiraju da ga ubiju, ali je, kako je naveo, „Nikolašević to izmanipulisao“. Pitanje tužioca za njega bilo je da li je Joksović od njega lično tražio da ubije Nikolaševića ili da postavi eksploziv na njegov automobil, a Ristić je odgovorio da nije.

Jedino pitanje advokata Veljka Delibašića za Dalibora Ristića, na čiji je prijedlog on saslušavan, bilo je da li poznaje njegove klijente optužene policijske službenike Danila Stojanovića i Milutina Radovanovića. Ristić je odgovorio da ne zna ko su oni.

Zatim je u nastavku suđenja izvršen uvid u fotografije na kojima se vide zajedno optuženi Duško Šarić, Aleksandar Bošković, Milutin Radovanović i Danilo Stojanović, a koje su snimljene  više puta tokom 2020. godine.

Emitovan je i audiosnimak prisluškivanog razgovora koji su pojedini optuženi vodili u jednom restoranu na Zlatiboru u junu 2020., koji je bio evidentno lošeg kvaliteta, te su advokati odbrane imali primjedbu da se sadržaj tog razgovora ne može razumjeti, kao i da im nije jasno ni kako je moguće i transkribovati takav razgovor vjerodostojno i tačno.

Tražili kauciju

Na kraju ročišta izvršen je uvid u zamolnice o pravnoj pomoći u krivičnim stvarima koje je Tužilaštvo uputilo francuskim organima iz 2022., a na osnovu kojih je je Šarićeva grupa i bila uhapšena.

Odbrana Duška Šarića, koji se početkom januara 2024. predao policiji, tražila je da se on pusti iz pritvora i da mu se ta mjera zamjeni blažom uz kauciju od 800.000 eura. Također je i odbrana optuženog Milana Vučinića tražila i za njega da se pusti iz pritvora uz kauciju u iznosu od 300.000 eura, jer se i on početkom janura dobrovoljno predao policiji.

Sudsko vijeće je ovakve zahtjeve odbilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.