OGLASILI SE

Iz MUP-a HNK o incidentu u Mostaru: Potvrdili da je povrijeđena jedna osoba

Iz Ministarstva obrazovanja HNK osudili napada na učenike

Srednja mašinsko-saobraćajna škola: Sutra sastanak. Avaz

Meliha Smajkic

6.3.2024

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su se, napokon, oglasili u vezi incidenta koji se danas u 12:30 sati dogodio u Mostaru. 

Kako su naveli, građani su prijavili da je došlo do tuče ispred Srednje mašinsko-ekonomske škole u Šantičevoj ulici u Mostaru nakon čega je na lice mjesta upućena patrola, koja je s vidnim povredama zatekla H.B. (22).

Povrijeđeni muškarac im je rekao da se s kolegom vozio Šantićevom ulicom kada je vidio dvije muške nepoznate osobe u duksericama i s kapuljačama na glavi koji su krenuli s bakljom u ruci prema ulaznim vratima škole i profesorima.

Slučajni prolaznik prišao u pomoć

-Prema izjavi H.B. , on i njegov kolega, K.A. su ih pokušali spriječiti u namjeri da bace baklju, pri čemu je H.B. zadobio povrede u predjelu glave - naveli su iz MUP-a HNK.

Podsjetimo, radi se o osobi za koju su nam profesori kazali da je slučajni prolaznik koji im je pokušao pomoći.

Patrola je, također, naveli su, obavila razgovor s pedagogicom škole, koja im je potvrdila da su dvije osobe bakljom pokušale gađati školu. O tome da su huligani ušli u školu dok je trajala nastava nema informacija.

Oglasili se i iz škole

Međutim, iz Škole nam je rečeno da postoji videonadzor unutar objekta te da su kamere zabilježile taj dio, kao i da je profesorica koja se prva ispriječila pred huligane dala izjavu policiji.

- Imat ćemo sutra sastanak na kojem će biti predstavnici Grada Mostara, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i našeg Školskog odbora. Sve ćemo sagledati. Ovome se mora stati ukraj - poručili su za "Avaz“ iz Srednje mašinsko-saobraćajne škole.

Iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK osudili su napad na učenike JU Srednje mašinsko-saobraćajne škole, kao i svaki oblik nasilja nad učenicima i nastavnicima.

- Pozivamo i očekujemo od nadležnih organa da poduzmu sve, zakonom predviđene radnje, kako bi počinioci ovog napada bili otkriveni i adekvatno sankcionisani. 

Neprihvatljiv je bilo koji oblik nasilja u našoj zajednici, a u obrazovnim ustanovama moramo imati nultu stopu tolerancije prema nasilju. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK uložit će sve napore kako bi se spriječilo nasilje nad učenicima i prosvjetnim radnicima - kazali su iz ovog Ministarstva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.