BEČ

Sramna odbrana dječaka osumnjičenih za silovanje djevojčice: Laži raskrinkali snimci maltretiranja žrtve

Samo jedan od njih je priznao krivično djelo koje mu se stavlja na teret

Austrijska policija. AP Photo / Lisa Leutner

S. S.

13.3.2024

Trinaestorica mladića osumnjičeni da su duže vrijeme silovali djevojčicu (12), primoravajući je na seksualne odnose eksplicitnim snimcima, iznijeli su sramne odbrane nakon hapšenja.

Samo jedan od njih je priznao krivično djelo koje mu se stavlja na teret, dok se odbrana ostalih mahom zasnivala na tome da su odnosi bili na dobrovoljnoj bazi, te da je djevojčica navodno pričala da je starija. Uhapšeni mladići, uzrasta između 13 i 19 godina, srbijanskog, sirijskog, turskog, bugarskog i italijanskog porijekla, sumnjiče se da su u periodu od februara do juna 2023. godine primoravali djevojčicu (12) na odnose, snimali je i zlostavljali fizički i psihički. Riječ je o dječacima koji su odranije poznati policiji po različitim krivičnim djelima, a njemački Bild navodi da se na jednom od zastrašujućih snimaka vidi kako njih osmorica istovremeno maltretiraju djevojčicu.

Većina osumnjičenih izjasnila se da nisu krivi jer je, prema njihovim tvrdnjama, odnos bio zasnovan na dobrovoljnoj bazi. Na snimcima, sa druge strane, može se jasno vidjeti i čuti kako žrtva očajnički moli napadače da je ostave na miru. Advokat oštećene kazao je da su besmislene tvrdnje osumnjičenih jer je očigledno da je riječ o veoma mladoj djevojčici. Prvi napad na djevojčicu dogodio se u garaži na istočnoj strani Glavne stanice u Beču. Nezaposleni Sirijac koji je napao devojčicu tada jedini je priznao svoje nedjelo.

Razmjena podataka

- U parku smo razmijenili podatke preko aplikacije Snepčet, a onda sam joj tražio da mi pošalje fotografije na kojima je gola, na šta je pristala. Kada smo se našli u garaži, tražio sam joj da me oralno zadovolji, ali pošto nije htjela, ja sam je primorao - kazao je Sirijac (15). Drugi dječak, petnaestogodišnji Bugarin, kazao je da se sa djevojčicom sastao na stepeništu na Antonasplacu, a onda je odveo u stan svog prijatelja, gdje su njih trojica nasrnuli na nesretnu djevojčicu.

Prilikom ovog susreta napravljen je jedan od užasavajućih snimaka na kojem se čuje kako ih djevojčica moli da prestanu. Ipak, ovaj osumnjičeni je i pored postojanja ovog snimka tvrdio da je žrtva dobrovoljno pristala na odnose. Na isti način su se u većoj mjeri branili i drugi dječaci, neki su tvrdili da ih je slagala rekavši da ima 16 godina, drugi da je nikada nisu vidjeli, neki su priznali da su se sastali sa njom, ali su negirali odnose. Djevojčica je inače identifikovala još trojicu dječaka do kojih policija još nije došla i očekuje se da i oni budu privedeni na razgovor, piše Nova.rs.

Podsjetimo, niko od osumnjičenih se trenutno ne nalazi u pritvoru jer, kako je objasnio advokat porodice, praksa je takva zato što su mahom maloljetni. Među njima su i dvojica dječaka mlađih od 14 godina, te oni neće snositi nikakvu odgovornost.

Majka nesretne djevojčice, u razgovoru za tamošnje medije, ispričala je da porodica živi u strahu. „Ovo je noćna mora za moju kćerku i sve nas. Plašimo se da će joj napraviti zasjedu, da će je napasti ponovo ili čak ubiti“, rekla je uplašena majka u razgovoru za Bild.

Djevojčici nije dozvoljeno da bez pratnje izađe napolje. Zbog skoro svakodnevnog zlostavljanja od strane mladića, pati od posttraumatskog stresnog poremećaja. Njena majka duže vrijeme nije mogla ni da nasluti kroz šta njena kćerka prolazi.

- To se dešavalo između 9 i 17 sati, kada sam mislila da je u školi ili u bioskopu sa prijateljima - ispričala je majka.

Odsutna sa nastave

Niko od nastavnika nije ni javio majci da je njena kćerka odsutna sa nastave. Bila je samo iznenađena što je njena kćerka postala povučenija, više ništa nije govorila i radije je ležala sama na krevetu u svojoj sobi.

- Noću sam je čula kako se šunja po stanu i plače. Njen uspjeh u školi je opao. Psiholog je to pripisao pubertetu - dodala je ona.„Šta joj se dogodilo saznala sam tek od jednog poznanika u oktobru. On mi je rekao da mu se jedan od počinilaca hvalio da je moja kćerka bila dostupna bilo kome preko njegove agencije - ispričala je majka.

Djevojčica je na kraju u razgovoru za Bild opisala svoju najveću želju.

- Da budem što dalje od Beča. Negdje na moru, na suncu, na usamljenoj plaži. Tamo bih izgradila zamkove od pijeska, sa tornjevima i debelim zidovima oko njih - rekla je djevojčica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.