HRVATSKA

Zatočio muškarca, pa ga tukao i tjerao da pije: Čovjek mu u strahu dao imovinu u vrijednosti od 120.000 eura

Oštećeni je u strahu za život potpisao i ovjerio ugovor o doživotnom izdržavanju

Osumnjičeni je u istražnom zatvoru. Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

N. H.

21.3.2024

Muškarca od 49 godina s ludbreškog područja zatočio je njegov tri godine mlađi "nesuđeni" zakupac, te uz prijetnje od njega pokušao ukrasti sve što posjeduje. Osim što ga je držao zatočenog, 46-godišnjak ga je i opijao, piše ePodravina.

Portal u tužilaštvu saznaje da okrivljenog 46-godišnjaka terete da je krivična djela počinio od 7. do 22. oktobra 2023. u mjestu kraj Ludbrega u Hrvatskoj. Čovek mu je na silu prepisao svu imovinu.

- Nakon što je s 49-godišnjakom dogovorio da će iznajmiti dio njegove kuće za stanovanje, tražio je od njega da pristane na sklapanje ugovora o doživotnom izdržavanju u njegovu korist. Od vlasnika je tražio da sve svoje nekretnine, pokretnine i novac s računa prenese na njega - navelo je tužilaštvo:

- Vlasnik je to odbio, a okrivljeni mu je uputio ozbiljne pretnje i bio fizički nasilan prema njemu. Istukao ga je i slomio mu dva rebra, uz to ga prisiljavao da pije veće količine alkoholnih pića.

Oštećeni je u strahu za život potpisao i ovjerio ugovor o doživotnom izdržavanju kojim okrivljenom, nakon svoje smrti, daje u vlasništvo sve svoje nekretnine, pokretnine, novac i potraživanja, piše ePodravina.

- Ukupna vrijednost bila je najmanje 120.000 eura. Okrivljeni se tereti da mu je potom uzeo novčanik, bankovne kartice, ličnu kartu i mobilni telefon, kao i da ga je držao više dana zaključanog u hotelskim sobama u Stubičkim Toplicama i Svetom Križu Začretje, te ga prisiljavao na ispijanje alkoholnih pića - navodi tužilaštvo.

Okrivljeni se nalazi u istražnom zatvoru. Vijeće varaždinskog Opštinskog suda prihvatilo je prijedlog državnog tužioca i produžilo je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnih djela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.