UBISTVA

Njihove žrtve najčešće su bili partneri ili članovi porodice: Žene koje su počinile zločin

Pokazalo se da žene ubijaju najčešće iz straha od zlostavljača ili u nervnom rastrojstvu, ali im nije strano ni koristoljublje, što je rijedak slučaj

Kajganić, Ćosić i Hindić. Avaz

22.3.2024

Iako su žene najčešće žrtve ubistava, dosta je slučajeva u BiH u kojima su žene počinile zločin. Kako se pokazalo, žene najčešće ubijaju iz straha od zlostavljača ili u nervnom rastrojstvu, ali im nije strano ni koristoljublje, što je mnogo rjeđe. Žrtve su najčešće njihovi partneri.

Ubodi nožem

Posljednji takav slučaj desio se u Doboju. Saša Kulišić (46) ubijen je 30. januara ove godine. Njegovo tijelo pronađeno je u šumi na izletištu kod Doboja. 

Kajganić: Usmrtila supruga. Facebook

Kao direktni izvršilac osumnjičena je njegova supruga Andrea Kajganić (32), koja se sumnjiči da ga je tri puta ubola nožem ispod grudnog koša. Zbog ovog zločina uhapšeni su još i njen ljubavnik Dražen Lazarević (19) te maloljetna kćerka (14).

Dana Škrba na suđenju u Sarajevu. Avaz

Dana Škrba osuđena je na 14 godina zatvora zbog ubistva fotografa Mustafe Bukvića (67) u njegovoj radnji u sarajevskom naselju Dobrinja u februaru 2012. godine.

U presudi se navodilo da je Bukvića usmrtila skalpelom, nanijevši mu šest rezova na vratu. Dana je bila u drugom stanju kada je otišla u tuzlanski zatvor, porodila se u bolnici, a dijete je dala majci na čuvanje. Dana je nakon zločina govorila da ga je ubila u samoodbrani.

Hindić: Ubistvo iz nehata. Avaz

Sunita Hindić je u januaru prošle godine pravomoćno osuđena zbog ubistva Nine Ivankovića. Prethodno joj je Kantonalni sud u Mostaru u dva navrata izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od tri i po godine za ubistvo iz nehata, ali je Vrhovni sud FBiH ukinuo te presude i osudio je na šest godina zatvora.

Hindić i Ivanković su bili kratko u ljubavnoj vezi, a ubistvo se dogodilo 4. oktobra 2019. godine u motelu "Villa Ivanković“ u mjestu Buna kod Mostara.

Ćosić: Pucala u potiljak. Avaz

Vrhovni sud FBiH 2011. godine osudilo je Sabinu Ćosić (26) zvanu Stela na 12 godina i šest mjeseci zatvora zbog ubistva bivšeg policajca i porotnika Bajre Frašte. Njen saučesnik dobio je osam i po godina zatvora.

Oni su 2. februara 2007. godine u haustoru ulaza u zgradu u sarajevskom naselju Hrasno ubili Fraštu, kojem je Sabina iz pištolja pucala u potiljak. Oboje su tijelo svukli niz stepenice do prizemlja te mu uzeli jaknu i torbicu u kojoj je bilo oko 2.400 maraka. Taksijem su otišli u hotel na Ilidži, gdje su unajmili sobu, a pištolj sakrili u vodokotlić.

Tijelo u jami

Kristina Jovković iz Banje Luke pravomoćno je osuđena na 14 godina zatvora zbog ubistva fotografa Aleksandra Mujčinovića (44) zvanog Aki 18. novembra 2016. godine.

U presudi se navodilo da je žrtvu ubila s 11 uboda nožem u njegovoj kući u Solunskoj ulici.

Kako bi prikrila zločin, tijelo je umotala u vreću, plahtu i deke, te odnijela i zaključala u drugu prostoriju. Upakovala je i nož, ali nije uspjela da ga se riješi.

Jovković: Ubila fotografa. Avaz

Monika Naumovic-Bureković (Naumowitz), državljanka Poljske, osuđena je na deset godina zatvora jer je u martu 2009. godine u Zenici ubila supruga Fuada Burekovića, u koga je pucala iz pištolja u njihovoj spavaćoj sobi.

Nakon zločina tijelo je umotala u plahtu i deku i bacila u septičku jamu, u kojoj je pronađeno poslije pola godine. Slučaj je policiji prijavio Monikin ljubavnik.

U vrijeme presude bila je u petom mjesecu trudnoće, što je Sud uzeo kao olakšavajuću okolnost, kao i činjenicu da je fizički bila maltretirana od supruga.

Bureković: Zlostavljao je suprug. Avaz

Zapalila tijelo

Dušanka Mihajlović iz Mlječanice kod Bosanske Dubice u maju 2010. godine je ubila, a potom zapalila svog nevjenčanog supruga Boška Šipku (68) na imanju u selu Kriva Rijeka.

Zločin je otkriven tek nakon dvije sedmice, a dijelovi spaljenog leša pronađeni su u svinjcu.

Usmrtila supruga i majku

Ramza Karajčić je 30. juna 2009. godine u Kozluku kod Zvornika ubila svog supruga Ramadana Karajčića (56). Nasmrt ga je izudarala budakom po glavi i tijelu dok je spavao na dušeku.

Za taj zločin osuđena je na pet godina zatvora, a suprug ju je ranije fizički i psihički zlostavljao. Nakon izlaska iz zatvora Karajčić je ponovo počinila ubistvo. U avgustu 2020. godine je oštricom sjekire zadala pet smrtonosnih povreda po glavi svojoj majci Namki Kokić (83). Vrhovni sud RS je Ramzu Karajčić pravomoćno osudio na 14 godina zatvora zbog ovog ubistva.

Hanifa Mujezinović (59) osuđena je na dvije godine zatvora jer je u stanju bitno smanjene uračunljivosti kuhinjskim nožem u nadlakticu ubola supruga Hasana (55), koji je nasmrt iskrvario.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.