DETALJI ZLOČINA

Srbijanski ministar policije: Dankin otac pitao ubice da li su vidjeli djevojčicu, oni odgovorili da nisu

Potom su se odvezli do deponije i tijelo djevojčice bacili

Bratislav Gašić. Screenshot / Telegraf.rs

S. S.

4.4.2024

Ministar policije Republike Srbije Bratislav Gašić opisao je detalje potrage za ubijenom Dankom Ilić (2), kojoj se izgubio svaki trag prije deset dana u selu kod Bora.

Gašić je rekao da je danas jako tužan dan za Srbiju.

- Zločin koji je počinjen nad malom Dankom duboko je potresao cijelu Srbiju. Izražavam najdublje saučešće porodici male Danke. Nakon desetodnevne potrage pripadnici MUP-a uhapsili su S. J. i D. D, osumnjičene da su autom uradili i ubili Danku, pa njeno tijelo bacili na deponiju - rekao je Gašić.

Priznali djelo

Gašić ističe da su obojica priznali i do detalja opisali zločin.

- Prema svim informacijama kojima raspolažemo, iznijet ću vam retrospektivu. Majka Ivana Ilić je u 13:10 došla s djecom iz Bora. Ona se igrala s djecom i slikala ih. Mužu je u 13:22 poslala slike. Sin joj je tražio vodu, a za 2-3 minuta je shvatila da Danke nema. U 13:51 je zvala muža, a policija je stigla u 13 i 59 - rekao je ministar Gašić.

U 18:57 sati aktiviran je sistem "Pronađi me", podsjeća Gašić.

- Mi smo do detalja pratili kretanje majke, i svih mogućih lica koja su prolazila istom trasom. Provjeravali i kada je nastala fotografija. To su nam bili bitni činioci za dobijanje informacija koliko je dijete bilo van vidokruga majke. Način funkcionisanja sistema "Pronađi me" je objašnjen više puta, i zašto nije aktiviran odmah. Mi smo prošle godine imali više od 600 prijava nestanaka, i uglavnom djecu nađu za nekoliko sati - istakao je Gašić.

Kretala se asfaltom

Dodaje da je Danka izašla iz dvorišta, i kretala se asfaltom.

- Majka je oko 13:50 vidjela bijeli auto i muško lice pored vozila Fiat Panda, u kojem su bili osumnjičeni. Oni su rekli da su bili na radnom zadatku u Banjskom polju, da provjere šaht. Njihovo kretanje je zabilježeno na kameri. Kasnije je zabilježeno da se vozilo zaustavilo kod kapije oko 13 i 50. Vozilo u kojem su bili S. J. i D. D. je bilo ispred kapije oko dva i po minuta, stali su zbog potrebe za toaletom. Potom su krenuli, i djevojčicu udarili nekih 30-40 metara od mjesta zaustavljanja. Autom je upravljao D. D., a S. J. je tijelo djevojčice prebacio na zadnje sjedište preko alata. Dogovorili su se da tijelo djevojčice bace. U 13:57 ih je zaustavio otac djevojčice i pitao da li su vidjeli djevojčicu, na šta su odgovorili negativno - rekao je ministar.

Potom su se odvezli do deponije i tijelo djevojčice bacili.

- O monstruoznosti svjedoči i to da je na poziv direktora D. D. otišao da traži djevojčicu u Banjskom polju, svjestan da ju je usmrtio. Tog dana na teritoriju Banjskog polja ušlo je 17 vozila, a samo su dva izašla van Banjskog polja, do dolaska policije i zaprečavanja puteva. To je bitno zato što je bilo simptomatično da 150 metara od mjesta gdje su se zaustavili u dvorištu porodice Ilić, tih 150 metara prelazili su pet i po minuta. Kao i što znamo da su na deponiji bili minut i 41 sekundu - kazao je Gašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.