GRČKA

Anastasija i njene rodice pronađene mrtve nakon sudara vozova: Produženi vikend pretvorio se u tragediju

Putnički voz sa više od 350 putnika kretao se od Atine ka Solunu

Anastasija Adamidu. Facebook

D. R.

18.5.2024

Stravična nesreća dogodila se u Grčkoj 28. februara prošle godine kada su se sudarila dva voza u blizini grada Larisa.

Sudarili su se putnički i teretni voz, a spasilački timovi evakuirali su putnike iz zapaljenih vagona. Nažalost, 57 ljudi stradalo je toga dana.

Produženi vikend pretvorio se u tragediju

Tijelo Anastasije Adamidu i njenih rodica bliznakinja Tomi i Krise koje su nastradale u Grčkoj u sudaru vozova identifikovana su pomoću DNK analize. Roditelji bliznakinja, koji su inače vlasnici poznatog restorana, morali su da otputuju u Larisu tog dana kako bi dali DNK uzorak preko kojeg je utvrđeno da su preminule djevojke njihove kćerke.

Njih tri su studirale zajedno u Solunu i odlučile su da tokom produženog vikenda otputuju u rodni grad. Ovo je trebalo da bude bezbrižan vikend za njihove porodice i niko nije mogao da sluti da će se dogoditi ovakva tragedija. Sve tri su bile u putničkom vozu u vrijeme nesreće i na žalost izgubile su život.

Smrt Anastasije (24) iz Pafosa, žrtve tragedije u Grčkoj, potresla je njen rodni Kipar.

Među onima koji su najviše tugovali zbog gubitka je njen dečko Dimitris, koji je odlučio da se oprosti od nje potresnom porukom na Facebooku. On je tada napisao da mu Anastasija već nedostaje više nego što iko može da zamisli, i da ne zna šta da radi bez nje, jer je uvijek bila njegova podrška, njegov san, njegov život.

- Danas je trebalo da budemo zajedno kao i svakog vikenda od septembra, ali ja sam sam u našem gradu, Solunu, koji si toliko voljela - napisao je on.

Dimitris je napisao da je došao kao i svakog petka, ali da ona nije ovdje. On je studirao u Atini, ali se svakog vikenda vraćao u Solun kako bi bili zajedno.

- Volio bih da nisi bila sama u vozu i da sam bio tamo da te zaštitim. Uvijek ćeš biti moja djevojka, moj osmijeh, moj san. Čekat ću te i dalje svake večeri u svom naručju, i voljet ću te zauvijek - napisao je on u potresnom oproštaju od Anastasije.

Najteža nesreća posljednjih decenija

Dana 28. februara 2023. godine dogodila se teška željeznička nesreća u Grčkoj, blizu grada Larise. U ovoj nesreći sudarili su se putnički voz i teretni voz, što je dovelo do katastrofalnih posljedica.

Putnički voz sa više od 350 putnika kretao se od Atine ka Solunu. Teretni voz se kretao u suprotnom pravcu. Sudar se dogodio na jednoj pruzi, što je uzrokovalo jaku eksploziju i požar.

U nesreći je poginulo više od 50 ljudi, a stotine su povrijeđene. Mnogi putnici su bili studenti koji su se vraćali na univerzitete nakon praznika. Veliki broj povređenih zadobio je ozbiljne opekotine i povrede zbog eksplozije i požara.

Ljudska greška 

Istraga je pokazala da je do nesreće došlo zbog ljudske greške.

Prema izveštajima, dispečer je pogrešno usmjerio putnički voz na isti kolosijek kojim se kretao teretni voz. Takođe su identifikovani problemi u signalizaciji i komunikaciji na željeznici.

Nesreća je izazvala talas nezadovoljstva među građanima, koji su kritikovali stanje infrastrukture na grčkim željeznicama.

Održani su protesti u nekoliko gradova, gdje su građani tražili odgovornost od nadležnih. Vlada je obećala sprovođenje temeljne istrage.

Nakon nesreće, uvedene su hitne mjere za poboljšanje sigurnosti na željeznici. Neki visoki zvaničnici su podnijeli ostavke, uključujući ministra za transport. Evropska unija ponudila je podršku Grčkoj u modernizaciji željezničke infrastrukture.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.