GLOBUS

Arbitražni sud naredio Rusiji da plati Holandiji 5,4 miliona eura odštete

(Fena)

18.7.2017

Rusija mora platiti 5,4 miliona eura odštete Holandiji zbog njene zaplijene iz 2013. godine broda Arctic Sunrise aktivističke grupe Greenpeace tokom protesta zbog naftne bušotine, objavili su u utorak međunarodni suci.


Objavljujući odštetu koju Rusija mora platiti, Stalni arbitražni sud saopćio je da je "jednoglasno ustanovio odštetu koju Rusija mora platiti Holandiji".


Suma uključuje 1,69 miliona eura odštete brodu Arctic Sunrise koji je plovio pod holandskom zastavom i 2,46 miliona eura zbog "materijalne štete" koju je pretrpilo 30 aktivista Greenpeacea i novinara koje su uhapsile ruske vlasti.


Ruski komandosi zauzeli su brod u septembru 2013. i uhapsili 30 aktivista Greenpeacea i novinara koji su bili na brodu nakon protesta zbog naftne bušotine u vlasništvu ruskog naftnog giganta Gazprom.


U 2015. godini, u postupku koji je pokrenula Holandija, sud je ustanovio da je "Rusija prekršila svoje obaveze" iz konvencije o pomorskom zakonu, "ukrcavajući se, istražujući, vršeći inspekciju, hapseći, pritvarajući ljude i zaplijenivši Arctic Sunrise".


Sud je također naredio Moskvi da plati odštetu.


Žestoka reakcija Rusije na protest iz 2013. tokom koga su dvojica aktivista Greenpreacea pokušali da skoče na naftnu platformu, izazvala je međunarodno zgražanje.


Aktivisti, koji su postali poznati po nazivu "Arctic 30", prvobitno su optuženi za piratstvo, u kazni koja je preinačena na huiligansko ponašanje, i pritvoreni su na dva mjeseca prije nego što su platili kauciju i uživali u amnestiji koju im je pružio Kremlj.


Rusija je predala brod 2014. godine.


Tribunal, sa sjedištem u Den Haagu, uspostavljen je međunarodnim sporazumom 1899. i ima 121 državu članicu. To je međuvladina institucija koja ima za cilj riješiti sporove među zemljama. Njegove presude su obavezujuće.


Rusija je, međutim, već saopćila da ne prihvata jurisdikciju suda nad tim slučajem, i nije učestvovala u arbitraži, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.