GLOBUS

Koliko su Rusi preko Facebooka utjecali na Bregzit

FOTO: damiancollins.com. Kolins: Pismo Cukerbergu

S. N.

25.10.2017

Demijan Kolins (Damian Collins), predsjedavajući Komiteta za digitalne medije i sport, uputio je vlasniku Facebooka Marku Cukerbergu (Zuckerberg) zahtjev da britanskom parlamentu dostavi sve informacije u vezi oglasa i aktivnosti ruskih aktera koji su preko te vodeće društvene mreže svijeta pokušavali utjecati na glasanju o Bregzitu i britanske izbore prošle godine.

Kolins je zatražio da se „prečešljaju“ svi profili Facebooka iz Rusije koji su iznosili stavove o tome da li Velika Britanija treba ili ne, napustiti EU, te kako Britanci trebaju glasati na prošlogodišnjim izborima.  

Također, cilj istrage koju predvodi Kolins je da ustanove izvore lažnih vijesti i načine njihovog širenja.

- Dio istrage koju predvodim fokusirat će se i na ulogu vanjskih aktera koji su zloupotrebljavali platforme poput Vaše da bi utjecali na političke tokove drugih država – napisao je, uz ostalo, Kolins Cukerbergu. Dodao je da se radi o informacijama sličnim onima koje je Facebook već dostavio na adrese više istražnih i stalnih komiteta Senata SAD.

Pitanje ruskog utjecaja na izlazak Velike Britanije iz EU, te rezultate prošlogodišnjih parlamentarnih izbora postaje sve aktuelnije. Poslanik Ben Bredšo (Bradshaw), prošle je sedmice direktno prozvao Rusiju da se petljala u politička pitanja i izbore u Velikoj Britaniji.

Zvanična Moskva odlučno je odbila te navode.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.