GLOBUS

U Hondurasu demonstracije, proglašeno vanredno stanje

Avaz.ba

2.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Vlada Hondurasa proglasila je vanredno stanje u noći s petka na subotu kako bi okončala proteste opozicije koji se nižu u zemlji zbog pretpostavljene izborne prevare na predsjedničkim izborima prošle sedmice.

Ukazom koji je odobrio dosadašnji predsjednik Huan Orlando Ernandez (Juan Hernandez) "ograničava se na period od deset dana slobodno kretanje osoba" između 18 i šest sati, istakao je portparol vlade Horhe Ramon Ernandez Alkero (Hernandez).

Pet dana nakon predsjedničkih izbora, Honduras još uvijek nema pobjednika jer je izborna komisija najavila novo prebrojavanje nekih spornih zapisnika.

Ali, protesti protiv navodne izborne prevare pokrenuti su na poziv Salvadora Nasralje (Nasralla), ljevičarskog suparnika dosadašnjeg predsjednika i popularnog tv voditelja, koji tvrdi da je pobijedio na izborima.

Proglašeno vanredno stanje stupilo je na snagu u petak u 23 sata po lokalnom vremenu, ali se ne odnosi na Vrhovni izborni sud, nacionalne i međunarodne posmatrače zadužene za predsjedničke izbore, predstavnike političkih stranaka i novinare akreditovane za pokrivanje izbora.

Pošteđeno je i nekoliko profesija poput zaposlenih u prevozu, medicinskog osoblja, sigurnosnih i pravosudnih funkcionera, te pripadnika diplomatskih tijela ili međunarodnih misija, ističe se u ukazu.

Konzervativni predsjednik Ernandez nastoji da bude ponovno izabran ali njegovu kandidaturu osporava opozicija jer se temelji na kontroverznoj odluci Vrhovnog suda koja mu dopušta drugi mandat uprkos ustavnoj zabrani.

Kako je teklo prebrojavanje glasova, tijesni rezultati okrenuli su se na stranu dosadašnjeg predsjednika koji je u petak vodio sa 42,92 odsto glasova ispred ljevičarskog suparnika Salvadora Nasralje (64) iz Saveza za protivljenje diktaturi sa 41,42 odsto glasova. Predsjednički izbori u Hondurasu imaju samo jedan izborni krug.

Pristalice Nasralje izašle su na ulice već u srijedu naveče i četvrtak, na njegov poziv. U petak su hiljade pristalica tv voditelja blokirale saobraćaj u zemlji, izazvavši sukobe s policijom.

Kako javljaju lokalni mediji, jedan protestant je poginuo, a najmanje dva policajca i desetak drugih demonstranata je povrijeđeno je u sukobima, od kojih neki mecima.

Zabilježena su uništavanja trgovina.

Avenije i izlazi iz Tegućigalpe blokirane su demonstrantima. Zapaljene su barikade a na snage reda bacano je kamenje na što je odgovoreno suzavcem.

Ernandez je bio veliki favorit uoči izbora, ali živopisni televizijski voditelj Nasralja preuzeo je vođstvo od gotovo pet postotnih poena nakon 70 odsto prebrojanih glasova, te se proglasio pobjednikom. Međutim, kasnije ga je ponovno pretekao aktuelni predsjednik Ernandez poznat kao borac protiv kriminala i saveznik Sjedinjenih Država.

Pobjeda Nasralje bila bi udarac za Sjedinjene Države koje Ernandeza vide kao pouzdanog partnera u borbi protiv ilegalne trgovine drogom, kriminalnih bandi i migracija. SAD su dugo vojno povezane s Hondurasom, a ta zemlja je jedna od rijetkih američkih ideoloških saveznika među državama Središnje Amerike.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.