GLOBUS

Analitičari predviđaju dva scenarija u Italiji: Berluskoni ili pat-pozicija

AFP

Index.hr

4.3.2018

Italijani u nedjelju glasaju na veoma neizvjesnim parlamentarnim izborima, a analitičari predviđaju dva najizglednija rezultata izbora.

Birališta bi se trebala zatvoriti u 23 sata, a dotad će se vjerovatno i nešto povećati izlaznost koja je sredinom dana iznosila 19,4 posto, četiri postotna boda više nego 2013.

Prvi rezultati očekuju se tek tokom noći, s obzirom na složen izborni sistem. 

Berluskonijev (Silvio Berlusconi) blok je u vodstvu prema ranijim anketama 

Rezultate je teško pretpostaviti jer zakon zabranjuje ispitivanja javnoga mnijenja u posljednje dvij sedmice kampanje. Po onima koja su objavljeni prije tog roka u vodstvu je Berluskonijev desni blok.

Prije nego što je zabrana stupila na snagu ankete su davale Berluskonijevom bloku gotovo 40 posto, a Pokretu pet zvijezda i lijevom bloku Demokratske stranke nešto ispod 30 posto svakom. 

Berluskoni ili pat-pozicija

Analitičari su saglasni da su dva najizglednija postizborna scenarija ili još jedan "comeback" bivšeg i skandalima obilježenog premijera Berluskonija ili parlamentarna pat-pozicija u kojoj nijedna strana neće moći sastaviti vladu.

Premda Berluskonijev blok sastavljen od nekoliko stranaka desnice ili desnog centra vodi u anketama ispred Pokreta pet zvijezda (M5S), ankete ukazuju na to da neće osvojiti potpunu kontrolu nad parlamentom, a interne podjele u koaliciji nimalo mu ne pomažu, što budi sumnje da je Berluskoni sposoban, ako se i domogne vlasti, održati se na njoj.

Imajući to u vidu, mnogi analitičari predviđaju postizborno preslagivanje u kojem će Berluskoni i Demokratska stranka (PD) lijevog centra udružiti snage po uzoru na veliku koaliciju koja vlada Njemačkom od 2013.

 Berluskoni, vrijeme ti je isteklo"   

Sadašnji predsjednik vlade Paolo Đentiloni (Gentiloni), pouzdani kadar DS-a koji uživa poštovanje cijelog političkog spektra, ili predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, bivši Berluskonijev glasnogovornik, spominju se kao mogući kompromisni kandidati za premijera. 

Na izlasku s glasačkih mjesta, mnogi su birači izgledali nezadovoljno, piše agencija France presse.

"Glavni problem ove zemlje je korumpiranost političke klase"

"Kampanja je bila kompleksna i prilično gadljiva, uključivo i od stranke za koju sam glasao", rekao je 24-godišnji frizer Mirko Kanali (Canali), glasač PD-a.

"Glavni problem ove zemlje je korumpiranost političke klase i njezina povezanost s moćnim lobijima, banke, poslovni svijet, zajedničko zlo čitavog svijeta, ali posebno duboko u Italiji", kazao je 48-godišnji Masimilijano (Massimiliano).

"Presuda protiv Italije je uvijek ista: zemlja živi u permanentnoj nestabilnosti. Nemogućnost vladanja postala je endemska bolest", stoji u uvodniku lista La Repubblica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.