TERORIZAM

Bagdad: Osuđeno 19 Ruskinja zbog pripadnosti ISIL-u

Index.hr

29.4.2018

Glavni krivični sud u Bagdadu koji sudi za terorizam osudio je na doživotni zatvor 19 Ruskinja zbog pripadnosti terorističkoj grupi "Islamska držav" (ISIL), saznaje se od sudskog izvora.

Sve optuženice koje su u sudnici bile s djecom, prvostupanjski sud je proglasio krivima zbog "pripadnosti i pomaganja ISIL-u", rekao je predsjednik sudskog vijeća tokom izricanja presude. 

Uz 19 Ruskinja, za ista djela na doživotni zatvor je osuđeno i šest Azerbajdžanki i četiri Tadžikinje.

ISIL je u 2014. zauzeo trećinu iračke teritorije u munjevitoj ofanzivi, preuzevši kontrolu i nad Mosulom, drugim po veličini gradom u toj zemlji. Džihadisti su poslije potisnuti s područja koja su bili osvojili zahvaljujući ofanzivi iračkih snaga uz pomoć međunarodne koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Država. 

U Iraku je nedavno osuđeno više stranih državljana optuženih za povezanost s ISIL-om.

Optuženice su u sudnici komunicirale sa sudom preko prevoditelja. 

- Nisam znala da smo u Iraku. S mužem i s djecom sam pošla u Tursku gdje smo planirali živjeti a onda sam odjednom shvatila da sam u Iraku - rekla je optuženica. Taj su argument preuzele i druge.

Sudija je rekao da je jedna od njih, Marijana, bila kršćanka koja se zajedno s mužem obratila na islam. Druge su oduvijek bile muslimanke. 

- Sada ćemo o presudi obavijestiti njihove roditelje - rekao je za AFP ruski diplomata prisutan u sudnici.

Na presudu je moguća žalba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.