GLOBUS

Španski intelektualci traže od ETA-e da rasvijetli svoje zločine

B92

29.4.2018

Oko 100 španskih intelektualaca i žrtava baskijske separatističke organizacije ETA zatražilo je od te grupe da rasvijetli neriješene zločine i osudi svoju prošlost.

U manifestu objavljenom na sajtu change.org, traži se "dostojanstven i konačan završetak" ETA-e koja bi trebalo da rasvijetli svoje za sada nerasvijetljene zločine, kojih ima 358.

Autori teksta takođe su zatražili od članova organizacije da osude svoju "prošlost terorisanja" kako bi okrenuli novi list.  

Među potpisnicima su pisci Fernando Savater i Fernando Aramburu, kao i Maide Pagazaurtundua, poslanica u Evropskom parlamentu čiji je brat policajac ubijen u obračunu s članovima ETA-e.

ETA-i, što je skraćenica za Euskadi Ta Askatasuna a na baskijskom znači "Za baskijsku otadžbinu i slobodu", pripisuje se smrt više od 800 ljudi.  

Ta grupa je krajem oktobra 2011. poslije 40 godina borbe za nezavisnost Baskije najavila da odustaje od takve bitke. ETA je potom u aprilu 2017. godine saopćila da u potpunosti predaje oružje i francuskim vlastima je predala spisak skrivenih skrovišta oružja, dok su španske vlasti ocijenile tada da ETA, kako se čini, želi sama da se raspusti.

ETA, osnovana 31. jula 1959. godine, usred diktature Fransiska Franka u Španiji, bila je označena kao teroristička organizacija u Španiji, Francuskoj, SAD i Evrposkoj uniji.  

Baskija, koja se proteže jednim dijelom u Francuskoj na jugozapadu, a drugim dijelom na sjeveru Španije, na području Pirineja, decenijama se borila za nezavisnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.