PROTESTI

Katalonski separatisti postavili transparent protiv španskog kralja Felipea VI

Arhiv

Fena

17.8.2018

Katalonski separatisti postavili su u petak transparent protiv kralja Felipea VI na zgradi na trgu u Barceloni, gdje bi trebao prisustvovati ceremoniji odavanja počasti žrtvama prošlogodišnjeg smrtonosnog terorističkog napada u tom gradu.

- Španski kralj nije dobrodošao u katalonskoj zemlji - piše na transparentu na engleskom jeziku. Uz transparent se nalazi portret monarha obrnut naopako.

Kralj i premijer Pedro Sančez (Sanchez) pridružit će se porodicama žrtava na komemoraciji kod Plaza Katalunje (Catalunye), u blizini Los Ramblasa, najčuvenije avenije u Barceloni, gdje je terorista s kombijem uletio u masu šetača 17. avgusta 2017., ubivši 14 osoba.

Tokom bijega, 22-godišnji marokanski napadač također je ubio nožem mladića prije nego što je opljačkao njegov automobil.

Katalonska najveća separatistička grupa građanskog društva, Katalonska narodna skupština, na Twitteru je izrazila "punu podršku aktivistima koji su postavili transparent i proveli čitavu noć braneći slobodu izražavanja".

Članovi porodica žrtava napada u Barceloni i u obližnjem turističkom mjestu Kambrilsu - gdje je žena ubijena nožem i nekoliko ljudi povrijeđeno samo nekoliko sati nakon napada kombijem u Barceloni, pozvali su na "primirje" u političkom sukobu u vezi s katalonskim separističkim tendencijama na prvu godišnjicu napada.

Kralja su izviždali katalonski separatisti, koji odbacuju monarhiju i nadaju se uspostavi nezavisne republike, kada se pridružio masovnim protestima u Barceloni kratko nakon napada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.