ISTRAGE

Kako je organizirano brutalno kasapljenje ubijenog novinara: Donesite mi glavu te džukele

Saud el-Katani smijenjen je zajedno sa još četvoricom saudijskih zvaničnika zbog smrti novinara

Katani i Kašogi

Blic.rs

23.10.2018

Saud el-Katani (Saud al-Qahtani), visoki savjetnik saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana (Mohammad bin Salman), smijenjen je zajedno s još četvoricom saudijskih zvaničnika zbog smrti novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi).

Katani je bio šef odjeljenja koje je vodilo društvene mreže za Salmana. On je bio mozak operacije nakon koje su uhapšene stotine prinčeva, zvaničnika i biznismena u okviru navodne borbe portiv korupcije. On je naredio da se libanski premijer zadrži u Saudijskoj Arabiji.

Prema obavještajnim izvorima, on je organizirao brutalno ubistvo novinara Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Sada je saudijski prestolonasljednik Katanija iskoristio kao žrtvenog jarca da bi umirio u svijetu uzburkane duhove zbog smrti novinara koji je američki državljanin.

Džemal Kašogi

Izvor blizak saudijskom dvoru je rekao da je Katani bio pritvoren nakon smjene, ali da je nastavio da se oglašava na Twitteru nakon toga. Taj i još neki izvori su naveli da Katani vjerovatno nije uhapšen.

Izvori obavještajnih agencija tvrde da je Kašogijevo ubistvo bilo organizirano i da je Katani to uradio putem Skypea. Kako navode turski sigurnosni izvori, Kašogija je, čim je ušao u konzulat, zgrabila grupa od 15 saudijskih obavještajnih operativaca koju su stigli u Istanbul samo nekoliko sati ranije avionima.

Jedan izvor iz Saudijske Arabije koji ima pristup članovima saudijske kraljevske porodice i sigurnosnim informacijama rekao je da je Katani putem Skypea stupio u kontakt sa saudijskim obavještajcima i Kašogijem u konzulatu.

On je navodno počeo da vrijeđa Kašogija i ovaj mu uzvratio. U jednom trenutku, kako tvrde turski obavještajni izvori, Katani je naredio svojim ljudima da ubiju Kašogija.

Saud al Katani

- Donesite mi glavu te džukele - navodno je rekao on.

Nije jasno je li Katani zatim posmatrao cijelu operaciju ubistva i uklanjanja Kašogijevog tijela. I izvor iz Saudijske Arabije i izvor iz Turske je rekao da se audiozapis tog poziva preko Skypea sada nalazi u posjedu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan). Oni su, međutim, rekli da Erdoan odbija da taj snimak proslijedi Amerikancima.

Saudijski zvaničnik koji je iznio zvaničnu verziju događaja, da je došlo do tuče u toku ispitivanja, rekao je da nije čuo za Katanijev poziv preko Skypea, ali da je istraga još u toku. 

Katanijev utjecaj na dvoru je u posljednje tri godine bio veoma veliki. Njegov uspon je pratio uspon Salmana, pa će biti teško Saudijcima da predstave Katanija kao organizatora ubistva, a da se pritom ne upre prst u saudijskog krunskog princa.

- Ova epizoda neće srušiti Mohameda bin Salmana, ali će njegovom imidžu biti potrebno vremena da se popravi, ako se ikad popravi. Kralj ga štiti - rekao je jedan izvor koji ima veze s kraljevskim dvorom.

Sam Katani je jednom prilikom rekao da ne bi ništa učinio bez saglasnosti svog šefa, princa Mohameda.

- Zar mislite da bih donio odluku bez uputstava. Ja sam radnik i vjerni izvršilac naređenja mojih gospodara kralja i krunskog princa - napisao je Katani na Twitteru prošlog ljeta.

Katani nije odgovorio na pitanja medija. Njegova biografija na Twitteru promijenjena je nedavno i on prema njoj više nije kraljev savjetnik, već šef saudijskog odjeljenja za cyber sigurnost, programiranje i dronove, što je pozicija koju je imao ranije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.