SPOROVI

Ekvador: Nema više posredovanja za Džulijana Asanža

Trebao biti izručen Švedskoj

AFP

Index.hr

24.10.2018

Ekvador ne planira posredovati kod britanske vlade u korist osnivača WikiLeaksa Džulijana Asanža (Juliana Assangea) u pregovorima o njegovoj situaciji kao azilanta u Londonskoj ambasadi te južnoameričke zemlje, rekao je u utorak ministar vanjskih poslova Ekvadora.  

Ministar vanjskih poslova Hose Valencija (Jose Valencia) rekao je kako je jedina odgovornost Ekvadora da se pobrine za Asanžovu dobrobit, nakon što je taj Australac tužio zemlju zbog novih uvjeta nametnutih njegovom azilu u Londonskoj ambasadi. 

- Ekvador nije obvezan poduzeti bilo kakve nove korake - rekao je Valencija. 

- Mi nismo advokati Asanža niti smo predstavnici britanske vlade. To je stvar koja se treba riješiti između njega i Velike Britanije - kaže ministar. 

Ovo stajalište znači udaljavanje od ranije prakse te zemlje da održava dijalog s britanskim vlastima o Asanžovoj situaciji otkako mu je pružila azil 2012., kada je on zatražio zaštitu u Londonskoj ambasadi Ekvadora nakon što su britanski sudovi naredili njegovo izručenje Švedskoj kako bi bio ispitan u slučaju silovanja. 

U međuvremenu je slučaj odbačen, ali prijatelji i pristaše kažu kako Asanž sada strahuje da bi mogao biti uhapšen i na kraju izručen Sjedinjenim Državama ako izađe iz Ambasade. Wikileaks, koji je objavio američke diplomatske i vojne tajne kada ga je vodio Asanž, suočen je s istragom Američke velike porote. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.