SVIJET

Putin čestitao novom desničarskom predsjedniku Brazila

Izrazio uvjerenost u jačanje bilateralnih odnosa

Arhiv

Index.hr

29.10.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin i zamjenik italijanskog premijera Mateo Salvini (Matteo) čestitali su Žairu Bolsonaru (Jair Bolsonaro), krajnje desnom kandidatu izabranom na nedjeljnim izborima za novog brazilskog predsjednika.

Putin je izrazio uvjerenost u jačanje bilateralnih odnosa, osobito kada je riječ o UN-u, grupi razvijenih zemalja G-20 i grupi pet najbrže rastućih ekonomija BRICS-u, navodi u izjavi Kremlj.

Čelnik italijanske krajnje desne Lige Mateo Salvini, kojega podržavaoci nazivaju „kapetan”, tvitao je: „Puno sreće predsjedniku Bolsonaru, prijateljstvo među našim ljudima i vladama će postati još jače!”

Salvini je rekao i da će Italija uskoro tražiti od Bolsonara da izruči Cezara Batistija (Cesar Battisti), bivšeg italijanskog terorista koji živi u Brazilu.

Zabrinuti Francuzi i Nijemci

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) također je čestitao Bolsonaru u izjavi Jelisejske palače, u kojoj se navodi da će Pariz potjecati saradnju s Brazilom na temeljima „demokratskih načela” i nastaviti raditi na međunarodnom miru, sigurnosti i zaštiti planete od klimatskih promjena.

Ali, Makronova vodeća stranka Republika u pokretu iskazala je puno više zabrinutosti, tvitajući da će Brazil voditi „ponosan homofob, klimatski skeptik, seksista i rasistički predsjednik.”

Njemačka vlada poručila je da se nada nastavku snažnih bilateralnih odnosa s Brazilom nakon što je Žair Bolsonaro pobijedio na brazilskim predsjedničkim izborima.

Njemačka će nastaviti održavati bilateralne odnose dviju zemalja „na temelju naših zajedničkih vrijednosti”, rekao je portparol Stefen Seibert (Steffen Seibert) u ponedjeljak, dodavši da „treba vidjeti kako će izgledati politike novoizabranog predsjednika”.

Diktatura u Brazilu

Njemački političar i bivši čelnik socijaldemokrata SPD-a Martin Šulc (Schulz) bio je puno izravniji te je upozorio na diktaturu u Brazilu.

- Ovo nije dobra vijest za Brazil, a ni za međunarodnu zajednicu - rekao je Šulc za agencije dodavši da je Bolsonaro tokom kampanje pokazao da „de facto želi provoditi neku vrstu vojne diktature.”

Prema službenim rezultatima, Bolsonaro je dobio 55,13 posto glasova, a njegov ljevičarski suparnik Fernando Hadad (Haddad) 44,87 posto.

Bolsonaro, bivši vojni časnik, stupit će na dužnost u januaru, u iznimno polariziranom Brazilu, nakon napete i oštre kampanje.

Bolsonarovom brzom rastu popularnosti pomogao je pad ljevičarske Radničke stranke (PT) koja je vladala Brazilom 13 od posljednjih 15 godina i koja je zbačena prije dvije godine u vrijeme snažne recesije i jednog od najvećih korupcijskih skandala na svijetu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.