LIDERSTVO

Najutjecajnije žene svijeta: Uspjeh jedina opcija

Pravi vođa u praksi radi više od ostalih kolega i odlučuje brzo, na način da prethodno analizira i razmatra svaku potencijalnu opciju

Angela Merkel, Tereza Mej i Kristin Lagarde. Arhiv

L.Đ.

19.2.2019

Koliko god društvo imalo različito mišljenje o ženama u biznisu, činjenica je da žene čine dvije trećine radne snage u svijetu, a jedna desetina svjetskog dohotka je dohodak žena u biznisu. Žene na upravljačkim položajima pokazuju sposobnost da imaju viziju u kojem smjeru posao treba da ide, kao i moć uvažavanja i slušanja ostalih kolega.

U top-pet najvažnijih liderskih karakteristika, žene su imale bolje rezultate u čak četiri: vođenje primjerom, transparentnost komunikacije, priznavanje pogrešaka te buđenje najboljeg u ljudima. 

Žene su prednost odnijele i u sljedećim kategorijama: podudaranje onoga što govore s onime što rade, poštivanje drugih kultura, prilagodba radu s ljudima različitih osobnosti, poštivanje korporativne kulture i tradicije te poduzimanje konkretnih koraka u očuvanju različitosti unutar kompanije. 

Pravi lider u praksi radi više od ostalih kolega i odlučuje brzo, na način da prethodno analizira i razmatra svaku potencijalnu opciju. Ženski utjecaj ogleda se u njihovoj odlučnosti i spremnosti motiviranja ostalih kolega, kao i poticanja njihove kreativnosti kako bi njihov rad bio efikasniji.

Najutjecajnije liderke na svijetu pokazale su kako se uspješno upravlja kompanijama, organizacijama, a neke od njih i državom. Svake godine magazin "Forbes" objavljuje listu najutjecajnijih žena na svijetu. 

Posljednjih nekoliko godina pozicija najutjecajnijih žena se sporo mijenjala, pa tako u vrhu imamo: Angelu Merkel, Terezu Mej (Theresa May), Kristin Lagarde (Christin), Meri Bara (Mary Barra), Abigejl Džonson (Abigail Johnson), Melindu Gejts (Gates), Dženet Jelen (Janet Yellen), Dilma Rusef (Rousseff), Opra Vinfri (Winfrey) i mnoge druge. 

Godinama u vrhu

Važno je istaći njihovu poziciju kako bismo uvidjeli utjecaj koje one imaju kao i rezultate koje su ostvarile. U nastavku ćemo istaći top 5 najutjecajnijih liderki. 

Interesantan je podatak da od 2004. godine, od kada "Forbes" radi na listi najutjecajnijih lidera i liderki svijeta, Angela Merkel je uvjerljivo na prvoj poziciji. Dokazala je da može održati i poboljšati državni sistem, kao i ekonomski rast i socijalnu stabilnost.


Angela Merkel

Tereza Mej nalazi se na drugom mjestu na "Forbesovoj" listi. Ona je na poziciji britanske premijerke od jula 2016., nakon ostavke Davida Kamerona (Cameron). Mej je protekle dvije godine provela u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU, suočavajući se sa "gušenjem" od  antievropskih frakcija u svojoj stranci i opoziciji.

Tereza Mej


Kristin Lagard je vodila Međunarodni monetarni fond (MMF) od 2011. godine, pružajući finansijski nadzor i smjernice za 189 zemalja članica, uključujući Kinu, Rusiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. U skladu sa svojim mandatom, MMF je prešao dužničku krizu u eurozoni, upravljao tržišnim rizicima u nastajanju i prijetnjom trgovinskog rata SAD s Kinom. 

Kristin Lagarde

Meri Bara je na četvrtom mjestu. Ona je direktorica "General Motorsa", uložila je milijarde eura u električna vozila pod nazivom Maven kako bi se osigurala budućnost proizvođača. U novembru, kao dio plana restrukturiranja da bi kompanija postala agilnija i profitabilnija, najavila je otpuštanje 14.000 zaposlenih u Sjevernoj Americi.

Meri Bara

Abigeil Džonson je na petom mjestu najutjecajnijih žena, ona je izvršna direktorica "Fidelity Investmentsa". 

Abigeil Džonson

Ove liderke su svojim pozitivnim ponašanjem i dobrim radom postavile određene standarde i očekivanja, naučile su druge da budu kvalitetni i da od njih dobiju samo najbolje. Takvi lideri su potrebni društvu. Zato učimo od najboljih, kako bi i naš vlastiti rad bio bolji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.