PROJEKTI

Snimci iz Saudijske Arabije zabrinuli zapadni svijet

Avaz.ba

7.4.2019

Neobičan nivo tajnosti o novom projektu Saudijske Arabije, koja pritom ne pokazuje namjeru za poštivanje pravila, zabrinula je zapadne zemlje.

Saudijska Arabija će za nekoliko mjeseci završiti svoj prvi nuklearni reaktor, kako pokazuju satelitski snimci. Prema dostupnim podacima, reaktor će biti gotov za godinu, no oni još ne pokazuju spremnost da poštuju pravila koja će ih spriječiti da naprave bombu.

Reaktor se nalazi u predgrađu Rijada, u gradu posebno dizajniranom za nauku i tehnologiju. Lokaciju je identificirao Robert Keli (Kelley), bivši direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju. Rekao je da je riječ o malom istraživačkom reaktoru, koji bi uskoro trebao biti završen.

- Mislim da bi ga mogli završiti za gotovo godinu - rekao je Keli, koji je više od tri desetljeća radio na istraživanju kompleksa američkog nuklearnog naoružanja.

Satelitski snimci pokazuju 10-metarsku cjevastu strukturu visokog čelika koja će sadržavati nuklearno gorivo, a radovi su i na susjednoj betonskoj zgradi.

Zgrada i reaktor koristit će se za treniranje nuklearnih tehničara. Prije nego se nuklearno gorivo ubaci u reaktor, Saudijska Arabija morat će implementirati kompleksan set pravila i procedura, pa i odraditi inspekciju IAEA, kako bi se uvjerili da se ti materijali neće koristiti za izradu oružja, što se dosada izbjegavalo, piše "The Guardian".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.