LEGENDARNI KOŠARKAŠ UMRO 26. JANUARA

Istraga pokazala šta je dovelo do tragedije u kojoj je poginuo Kobi Brajant

- Pilot je vjerojatno pogrešno procijenio putanju letjelice, što se može dogoditi ako postane dezorijentiran uslijed slabe vidljivosti, piše u izvještaju Nacionalnog odbora za sigurnost u prometu

Avaz.ba

18.6.2020

Istraga pokazala nove detalje - Avaz
Kobi s kćerkom Đijanom - Avaz
Sa mjesta nesreće - Avaz
Dijelovi helikoptera u kojem je poginuo Kobi - Avaz
Fanovi se opraštali od košarkaša - Avaz
+2

U okolini Los Anđelesa 26. januara svijet je ostao šokiran pogibijom košarkaške legende Kobija Brajanta (Kobe Bryant) i njegove 13-godišnje kćerke Đijane (Gianna). S njima je bilo još sedmero ljudi, a helikopterom je upravljao Aru Zobajana (Zobayan).

Novi detalji isplivali su tokom istrage, koji su otkrili šta je dovelo do tragedije. Naime, u trenutku pada pilot je bio dezorijentiran.

Pilot Zobajana razgovarao je s kontrolom leta te rekao kako se penje na visinu od 1.220 metara da dođe iznad oblaka. Ali, helikopter već tonuo i jurio prema brdu u koje se zabio. 

- Pilot je vjerojatno pogrešno procijenio putanju letjelice, što se može dogoditi ako postane dezorijentiran uslijed slabe vidljivosti - piše u izvještaju Nacionalnog odbora za sigurnost u prometu.

Tako su potvrđene teorije stručnjaka, koji su brzo nakon nesreće naveli da je do tragedije došlo zbog greške pilota te da je Zobajan bio dezorijentiran. Na helikopteru nije bilo tragova mehaničkog kvara. 

U izvještaju na 1.300 stranica Odbor nije ponudio zaključak o uzroku nesreće, nego je samo povezao sve poznate činjenice. Još se čeka konačan izvještaj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.