MJERE ŠTEDNJE

Lufthansa nastavlja otpuštati radnike, najmanje 150 aviona ostaje trajno na zemlji

Od flote koja je brojala 760 aviona, najmanje 150 ostaje trajno na zemlji

Pooštravaju mjere štednje. AFP

Avaz.ba / Deustche Welle

22.9.2020

Korona kriza je njemačku aviokompaniju Lufthansa pogodila snažnije nego što se očekivalo, piše Deutsche Welle. 

To znači da će biti zatvoreno još više radnih mjesta. A jedan džin trajno ostaje na zemlji.

Lufthansa pooštrava mjere štednje. Iz saobraćaja povlači više aviona nego što je prvobitno bilo planirano, saopšteno je iz uprave. Razlog je znatno sporiji oporavak vazdušnog saobraćaja, teško pogođenog pandemijom koronavirusa.

Od flote koja je brojala 760 aviona, najmanje 150 ostaje trajno na zemlji. To se odnosi i na najveći putnički avion na svijetu: A380 će biti izbačeni iz upotrebe, ukoliko proizvođač Airbus ne bude htio da ih primi nazad. I avioni tipa A340-600 više neće letjeti.

Izvršni direktor Lufthanse planira također da dodatno smanji broj radnih mjesta, kako bi se smanjili troškovi. Bez nekih detalja, saopšteno je da će biti ukinuto znatno više od ranije najavljenih 22.000 radnih mjesta s punim radnim vremenom. U dogovoru sa sindikatima, broj tehnoloških viškova trebalo bi da bude ograničen.


Kompleksna ograničenja ulaska u zemlju

Zbog korona krize vazdušni saobraćaj je velikim dijelom obustavljen. Interkontinentalni saobraćaj jeste ponovo uspostavljen, ali je na veoma niskom nivou. Lufthansa i njene sestrinske kompanije – Eurowings, Swiss Airlines, Austrian Airlines i Brussel Airlines – imaju problem sa složenim ograničenjima ulaska u mnoge zemlje. Trenutno još jedino teretni avioni donose zaradu.

Samo uz pomoć velike finansijske pomoći država u visini od ukupno devet milijardi eura, uspjelo se spriječiti kolaps berzanskog indeksa MDax. Prema podacima uprave, kompanija svakog mjeseca gubi 500 miliona eura likvidnih sredstava. Ta brojka bi do zime trebalo da se smanji na 400 miliona eura, između ostalog napuštanjem iznajmljenih poslovnih prostorija.

Od ukupno 138.000 ljudi koji su početkom godine širom svijeta radili za Lufthansu, prema najnovijih podacima sada ih ima oko 128.000. Bez posla su prije svega ostali zaposleni u inostranstvu, dok u Njemačkoj za veliki broj zaposlenih još uvijek nema dogovora sa sindikatima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.