DRAMATIČNO

Oči cijelog svijeta uprte su u Nevadu

Ova država mogla bi odlučiti ko će biti naredni predsjednik SAD

Piše: G. M.

5.11.2020

Bajden u blagoj prednosti u Nevadi. Printscreen / Fox News

Oči cijelog svijeta u ovom trenutku uprte su u Nevadu, jer bi ta savezna država mogla biti odlučujuća u odluci o predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država.

Naime, prema američkoj televiziji Fox News, ako kandidat demokrata Džo Bajden (Joe Biden) pobijedi u Nevadi, gdje vodi, imat će 270 elektorskih glasova koliko treba da bude izabran za predsjednika SAD.

Prema ovoj televiziji Bajden ima 264 elektorska glasa, a Nevada nosi šest glasova.

Trenutno Bajden u Nevadi ima oko 588 hiljada glasova birača a Tramp samo oko osam hiljada manje, dakle oko 580 hiljada, prema Foxu. To znači da je utrka veoma neizvjesna. 

Rezultati se čekaju iz još nekoliko država i u njima trenutno vodi Donald Tramp (Trump). Čeka se pobjednik u Pensilvaniji, Džordžiji, Sjevernoj Karolini i Aljasci. U svim ovim državama, prema Foxu i CNN-u, vodi Tramp.  

No, sve i kad bi dobio sve te države to mu ne bi bilo dovoljno ako Bajden dobije Nevadu.

Podsjetimo da Tramp tvrdi da su se desile izborne prevare. Uložio je žalbu na sudu kako bi prekinuo prebrojavanje glasova u Pensilvaniji.

Trampov izborni štab je i od suda u Mičigenu zatražio prekid prebrojavanja glasova. U toj državi mediji su pobjedu pripisali Bajdenu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.