POSTIZBORNI PROTESTI

Opozicija u Gruziji želi okupirati zgradu Centralne izborne komisije

Nezadovoljstvo jer gruzijska vlada nije udovoljila zahtjevu za smjenu predsjednice Centralne izborne komisije Tamare Jvanije

A. J. / Anadolija

8.11.2020

Hiljade demonstranata protestira - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Hiljade demonstrantata i danas protestiraju u Tbilisiju sa zahtjevom ponavljanja parlamentarnih izbora koji su u Gruziji održani 31. oktobra, javlja Anadolija.


Proteste predvodi Ujedinjeni nacionalni pokret-Ujedinjena opozicija, a demonstranti su se okupili na platou ispred sjedišta Centralne izborne komisije Gruzije koje se nalazi nedaleko od zgrade parlamenta te zemlje u centru Tbilisija.


Opozicija želi okupirati zgradu Centralne izborne komisije jer gruzijska vlada nije udovoljila zahtjevu za smjenu predsjednice Centralne izborne komisije Tamare Jvanije.


Demonstranti optužuju vladu i vladajuću Partiju gruzijskog sna za izbornu prevaru, a opozicione partije su 3. oktobra potpisale zajedničku izjavu kojom su najavile da neće ući u parlament, već da traže nove izbore.


Prema preliminarnim rezultatima, vladajuća Partija gruzijskog sna je na izborima osvojila 48,24 posto glasova, dok je opoziciona koalicija Ujedinjeni nacionalni pokret-Ujedinjena opozicija osvojila 27,16 posto glasova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.