SVIJET

Čelnici G20 zbog pandemije održat će godišnji samit videolinkom

Skupina G20 obuhvaća dvije trećine svjetskog stanovništva, 85 posto svjetske privredne proizvodnje i 75 posto svjetske trgovine

Samit zakazan za danas. ARHIV

A. F.

21.11.2020

Lideri skupine vodećih svjetskie privrede  G20 u subotu će videovezom održati godišnji samit za koji se očekuje da će biti posvećen rješavanju privrednih posljedica pandemije koronavirusa.

Domaćin dvodnevna samita je Saudijska Arabija, trenutni predsjedajući bloka. Zbog ograničenja putovanja i zdravstveni mjera opreza u Rijadu se neće osobno okupiti dužnosnici na prvom samitu G-20 na arapskom tlu. 

- Skorašnji skup na vrhu G20 nastojat će ojačati međunarodnu suradnju kao potporu globalnom privrednom  oporavku i postaviti čvrste temelje jakom, održivom, uravnoteženom i inkluzivnom rastu, nastavljajući se na uspjeh izvanrednog samita čelnika G20 u ožujku 2020-  rekao je saudijski ministar financija Mohamed Aldžadan. 

U martu su čelnici G20 obećali uskladiti odgovor na pandemiju.

Otada su zajednički ubrizgali 11 biliona dolara kako bi ublažili utjecaj na globalnu privredu. 

Skupina je tada pokrenula i inicijativu za suspenziju duga najmanje razvijenih država koja bi korisnicima omogućila odgoditi 14 milijardi dolara duga dospjelih ove godine.

Novac će umjesto toga biti iskorišten za financiranje zdravstvenih sistema i socijalnih programa u tim zemljama. 

Ovo je prvi put da Saudijska Arabija upravlja predsjedanjem skupinom koja okuplja 19 država i Evropsku uniju.

Skupina G20 obuhvaća dvije trećine svjetskog stanovništva, 85 posto svjetske privredne proizvodnje i 75 posto svjetske trgovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.