PRETRESI NA 72 LOKACIJE

Uhapšene 53 osobe u Hong Kongu zbog pokušaja "rušenja" vlade

Policijski portparol je rekao kako je istraga u toku te da nije isključena mogućnost hapšenja još ljudi

Uhapšene 53 osobe. Agencije

N. Ajnadžić

6.1.2021

Hongkonška policija uhapsila je 53 osobe u racijama na demokratske aktiviste, a vlasti su rekle kako je neslužbeno glasanje za izbor opozicionih kandidata na gradskim izborima dio plana za "rušenje" vlade.

U pretresima u zoru na 72 lokacije mnogi najistaknutiji hongkonški zagovornici demokratije su uhapšeni u najvećoj akciji otkako je Peking u junu 2020. godine u bivšoj britanskoj koloniji uveo novi kontroverzni zakon o sigurnosti, izvještava Reuters.


Šestorica su uhapšena zbog organizacije i planiranja primarnih izbora održanih prošlog jula, dok je preostalih 47 uhapšeno zbog njihovog učešća u događaju koji je osmišljen kako bi razrijedio polje prodemokratskih kandidata uoči parlamentarnih izbora u septembru, piše CNN.

U izjavi za medije policijski portparol je rekao kako je istraga u toku te da nije isključena mogućnost hapšenja još ljudi.

Dodao je da je više od 1.000 policajaca bilo dio ove operacije u kojoj su pretražene 72 lokacije dok je više od 200.000 američkih dolara zamrznuto.

Sekretar za sigurnost Džon Li (John Lee) rekao je da grupa planira nanijeti "ozbiljnu štetu" društvu i da vlasti neće tolerirati bilo kakve subverzivne radnje. 

- Operacija je danas usmjerena na aktivne elemente za koje se sumnja da su umiješani u zločin svrgavanja ili ozbiljnog ometanja legalnog izvršavanja dužnosti vlade Hong Konga - rekao je Li novinarima. 

Hapšenja će dodatno potaknuti kritike da je Hong Kong krenuo brzim autoritarnim zaokretom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.