ODLUKE

Bajden priznao genocid nad Armenima

Nastavimo iscjeljivanje i pomirenje za sve ljude na svijetu, rekao je BajdenU u izjavi kojom je obilježio 106 godina od početka masakra

Džo Bajden. Agencije

H. J. I.

24.4.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) priznao je genocid nad Armenima, javlja CNN, saopćeno je iz Bijele kuće.

U izjavi kojom je obilježio 106 godina od početka masakra, Bajden je napisao:

- Svake godine na ovaj dan prisjećamo se života svih onih koji su umrli u genocidu počinjenom nad Armenima u Osmanskom carstvu i obavezujemo se da ćemo spriječiti da se takvo zlodjelo više nikada ne ponovi.

Danas, dok žalimo za izgubljenim životima, okrenimo pogled i prema budućnosti - prema svijetu koji želimo izgraditi za svoju djecu. Svijet neokrnjen svakodnevnom zlobnošću i netrpeljivošću, u kojoj se poštuju ljudska prava, i tamo gdje su svi ljudi sposobni nastaviti svoj život dostojanstveno i sigurno.

Obnovimo našu zajedničku odlučnost da spriječimo da se buduća zlodjela dogode bilo gdje u svijetu. I nastavimo iscjeljivanje i pomirenje za sve ljude na svijetu - rekao je Bajden


Bajden masakr nad Armenima u toku Prvog svjetskog rata nazvao genocidom. Printscreen

Do sada, predsjednici Barak Obama (Barack) i Donald Tramp (Trump) nisu koristili riječ genocid kako bi izbjegli bijes Ankare.

Ali Bajden je ustvrdio da odnosi s Turskom i predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan) - koji su se ionako pogoršali u posljednjih nekoliko godina - ne bi trebali spriječiti upotrebu izraza koji bi potvrdio nevolje Armena prije više od jednog vijeka i signalizirao opredijeljenost današnjim ljudskim pravima.

Bilo zbog ubistava ili prisilne deportacije, broj Armena koji su živjeli u Turskoj smanjio se s 2 miliona u 1914. na ispod 400.000 do 1922. godine.

Ova odluka sa sobom neće donijeti nikakve nove pravne posljedice za Tursku, već samo one diplomatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.