5.3 STEPENI PO RIHTERU

Zemljotres u Kongu rušio zgrade, strahuje se od nove erupcije vulkana

Od urušavanja zgrade povrijeđena su djeca, saopćeno je iz UNICEF-a

Kongo je pogodio zemljotres jačine 5.3 stepeni po Rihteru. Screenshot

A. K.

25.5.2021

Zemljotres na granici Konga i Ruande porušio je zgrade u gradu Gomi, a sad se strahuje da će obližnji vulkan ponovno proraditi, tri dana nakon što je više desetina ljudi poginulo, dok je 17 sela uništila lava.

Zemljotres jačine 5.3 Rihtera bio je najsnažniji od preko 100 zemljotresa zabilježenih nakon erupcije planine Nyiragongo, jednog od najaktivnijih i najopasnijih svjetskih vulkana.

- Znamo da su djeca bila povrijeđena jer se srušila zgrada u utorak, samo nekoliko koraka udaljena od UNICEF-ova ureda u Gomi - objavio je UNICEF.

Zemljotres je uništio nekoliko zgrada u gradu sa dva miliona stanovnika. Tri su osobe izvučene iz ruševina i odvedene u bolnicu, rekao je svjedok, prenosi Reuters.

U Gomi je zabilježeno 119 zemljotresa u ponedjeljak, ali je intenzitet počeo opadati, kazao je Kasereka Mahinda, direktor gradske vulkanološke službe.

Više pukotina u tlu pojavilo se u Gomi. Trgovine su se otvorile širom grada, dok se čini da se život vraća u normalno stanje za one koji nisu izgubili svoj dom

Oko 1.000 kuća je uništeno, a raseljeno je preko 5.000 ljudi, navodi UN.

UNHCR navodi, pozivajući se na vlasti, da su poginule 32 osobe, pri čemu je njih 7 ubila lava, a pet ih se ugušilo.

Lava se zaustavila nekoliko stotina metara ispred grada, ali je progutala 17 sela i blokirala glavnu cestu, zbog čega je privremeno zaustavljen dolazak humanitarne pomoći.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.